Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
ŽUPAN O 2020. GODINI

"Projekti poput Centra za pametnu poljoprivredu i brza cesta dat će nov zamah razvoju"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ostvarili smo sve zacrtane projekte ili su se oni neznatno produljili, ističe Andrović

– Koronavirus nam je svima promijenio živote, uskratio neka do tada normalno i ustaljeno ponašanje. No, pokazali smo zajedništvo, odlučnost uhvatiti se ukoštac s tim nedaćama. Protiv Covida se pojavilo cjepivo, a Vlada RH će dati punu potporu područjima stradalim u potresu. I Virovitičko-podravska županija će se uključiti u pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

UNATOČ EPIDEMIJI Brođani uživaju u šetnji uz rijeku Savu

Oni su naši prijatelji, bili su partneri našeg sajma Viroexpa i naša srca su za njih uvijek otvorena – započinje župan Igor Andrović analizirajući 2020. godinu.

Pomoć poduzetnicima

Korona je obilježila proteklih 366 dana, no život, dodaje, nije stao.

– Ostvarili smo sve zacrtane projekte ili su se oni neznatno produžili. Našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicama, raznim mjerama, sufinanciranjem kamata, bespovratnom pomoći u ovo vrijeme epidemije izdvojili smo oko tri milijuna kuna, uz pomoć razvojne agencije VIDRA i Poduzetničkog inkubatora VPŽ koji su besplatno pripremali projekte poduzetnicima za ESIF zajmove i COVID kredite. Svaka je ta kuna pomoć njima i čuvanju radnih mjesta. Naravno, zahvalni smo Vladi RH jer je ona u prvom valu koronavirusa za 7084 radnika s područja naše županije izdvojila 62,657.765 kuna. Žao mi je jer nas je koronavirus stopirao u uzlaznoj putanji rasta, primjerice prema podacima FINA-e, u Virovitičko-podravskoj županiji je u 2019. rastao broj zaposlenih, plaća i investicija, prihodi su iznosili 5 milijardi kuna, uz povećanje od 10,9 posto u odnosu na 2018. – rezimira on. Govoreći o velikim projektima, Andrović naglašava brzu cestu prema Zagrebu, kao žilu kucavicu gospodarskog razvoja.

– Natječaj za dio od Virovitice do Špišić Bukovice je raspisan, očekujemo u 2021. početak radova. Od Virovitice do Pitomače se obnavlja željeznička pruga. Skratit će to putovanje i prema Zagrebu i tom dijelu Hrvatske – govori.

Virovitičko-podravska županija godinama je lider po povlačenju europskih sredstva po glavi stanovnika. Prošli su joj projekti za projektnu dokumentaciju za projekte Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije i Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti. Župan naglašava kako su ti projekti ključni za nastavak novog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.

SPORTSKA LJEPOTICA Radovi na novom stadionu osječkog prvoligaša na Pampasu u punom su jeku

– Kao župan odgovorno tvrdim da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem najbolji projekt jedne Vlade otkad je države Hrvatske. Nitko, nikada, kao u vrijeme premijera Andreja Plenkovića, nije toliko uložio u pet slavonskih županija. Prema novom Razvojnom sporazumu za Slavoniju Baranju i Srijem, na području Virovitičko-podravske županije najznačajniji projekt koji će se ovim Sporazumom graditi je Izgradnja i opremanje sušionice povrća u Virovitici, čija je procijenjena vrijednost 225.825.000 kuna. Gradit će se Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, vrijedan 24.779.000 kuna, a za istraživanje geotermalnih potencijala na području Virovitičko-podravske županije izdvojit će se 20.000.000 kuna. Osim toga, Virovitičko-podravska županija s Osječko-baranjskom županijom dio je projekta Rekonstrukcija pruge od Osijeka do Virovitice, čija je vrijednost 1.152,000.000 kuna. U suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, radimo na projektu Izgradnja regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom, vrijednom 60,000.000 kuna. Navedeni projekti dat će novi zamah razvoju VPŽ – navodi. U 2020. otvoren je sustav navodnjavanje Đolta, a sustav Novi Gradac – Detkovac je pri kraju. Ova županija jedina u Hrvatskoj ima i pokusni sustav podzemnog navodnjavanja. Kreću u godini pred nama i radovi na sustavu navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza.

– Sve to što radimo ostat će budućim naraštajima. Nama u 2021. završavaju dva ključna gospodarska razvojna projekta, Tehnološko-inovacijski centar i Centar za istraživanje u mljekarstvu. Njih trebamo staviti u funkciju stvaranja boljih gospodarskih aktivnosti, prvenstveno na uslugu našim poljoprivrednicima i mljekarima. I u vrijeme korona virusa se pokazalo kako na našem području ima poduzetničke aktivnosti, pa naši poduzetnički inkubatori u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači bilježe popunjenost od 65 posto – priča on. U 2020. su, nadalje, otvorili pet novih vrtića od 11, koliko se gradi u ovoj županiji sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

– Stvaramo bolje uvjete od vrtića do fakulteta. Energetski smo obnovili škole u Josipovu, Suhopolju, Pitomači, Gornjem Bazju, sportsku dvoranu Tehničke škole. Imamo i novu dvoranu COOR-a u Virovitici, a u budućnosti ćemo graditi školu u Kladarama i Vukosavljevici, projektirati nove škole u Pitomači i Orahovici i dvoranu u Ćeralijama, energetski obnoviti škole u Okrugljači i Novom Gracu. Ponovno smo pokrenuli stručni studij drvne tehnologije u Virovitici – nastavlja Andrović.

Ulaganja u zdravstvo

Posebno su značajna ulaganja u sferi turizma. EU i županijskim novcem obnovljen je Dvorac Janković u Suhopolju i pretvoren u Centar za posjetitelje.

ŠIBENIK Na treću obljetnicu smrti Ive Brešana održana tribina u Gradskoj knjižnici

– Park prirode Papuk je priča za sebe, tamo raste Geo centar u Voćinu, Jankovac je omiljeno slavonsko izletište. Potpisali smo i ugovor za Centar za kulturu zdravlja Dvorac Janković u Cabuni. U budućnosti ćemo imati 4 obnovljena dvorcu u krugu od samo 20 kilometara, jer tu su i Dvorac Pejačević u Virovitici i Kurija Janković u Kapela Dvoru, a ona je i hotel dobitnik Priznanja za izvrsnost u poslovanju koju dodjeljuje HotelsCombined za 2020. To su naše pretpostavke za razvoj turizma, uz prekrasnu plemićku rutu koja spaja sve najbolje iz našega kraja – ističe. U 2021. planirana su znatna ulaganja u zdravstvo – kreće obnova rodilišta u Virovitici, kao i energetska obnova zgrada A, B i C Opće bolnice Virovitica.

– U 2020. smo energetski obnovili i zgradu Opće medicine u Virovitici, Paviljon IV. u Slatini, ambulante u Bušetini i Suhopolju. U 2021. počinjemo s gradnjom nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu, kao i nove ambulante u Gornjem Bazju. Osigurali smo sredstva za sufinanciranje kamata na stambene kredite liječnika u iznosu od 120.000 kuna, kao i za sufinanciranje najma stana liječnicima u iznosu od 330.000 kuna. Potpisali smo ugovor o gradnji "sigurne kuće", za što smo dobili 10 milijuna bespovratnih kuna – zaključio je Andrović.