Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
USVOJEN REBALANS ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA

Proračun 54,1 milijun kuna manji, projekti idu dalje

Foto: Osječko-baranjska županija
Župan Ivan Anušić je rekao da je financijska situacija u Osječko-baranjskoj županiji stabilna

Skupština Osječko-baranjske županije usvojila je rebalans županijskog proračuna za 2020. godinu. Dosadašnji planirani iznos proračuna od 1,564.411.106 kuna, u skladu s novim procjenama prihoda i primitaka smanjen je za 54,157.862 kune, a isto toliko smanjuju se rashodi i izdaci. Župan Ivan Anušić rekao je da je financijska situacija u Osječko-baranjskoj županiji stabilna te da projekti idu svojim tijekom. Prihodi su nešto manji, no Županija je bila spremna na takva kretanja, a realizacijom drugih aktivnosti kao i smanjenjem određenih stavki uspijeva prebroditi situaciju uzrokovanu pandemijom.

Traži se sklapanje razvojnog sporazuma za kvalitetnije povlačenje novca iz fondova EU Spremni projekti vrijedni dvije milijarde kuna, najveći je brza pruga Čakovec – Zagreb

– Problem je jedan, i to je COVID-19 koji nam onemogućava normalne aktivnosti, no takva je situacija u cijelom svijetu, a ne samo kod nas u Hrvatskoj ili Osječko-baranjskoj županiji. Nadamo se da će ova situacija što kreće trajati, a svojim mjerama, zajedno s državnim i mjerama lokalne samouprave, pokušavamo pomoći gospodarstvu u prevladavanju problema – rekao je župan.

Posebno je naglasio projekte koje Osječko-baranjska županija provodi ili priprema za naredno financijsko razdoblje uz sufinanciranje sredstvima Europske unije, a to su Zračna luka Osijek, revitalizacija starog OLT-a, Gospodarski centar, novi Klinički bolnički centar Osijek, Regionalni distribucijski centar za voće i povrće... Samo ukupna vrijednost kapitalnih projekata iznosi oko 3,5 milijarde kuna.

– Ti projekti nisu sami sebi svrha, nego trebaju generirati nove gospodarske sadržaje, aktivnosti i učinke. Svi kapitalni projekti uvršteni su u programsko razdoblje 2021.-2027. godine, no sada za njih treba napraviti projektnu dokumentacije, ishoditi građevinske dozvole, riješiti imovinsko-pravne odnose i obaviti druge poslove da bi ih bili spremni aplicirati za osigurana sredstva. Još nas čeka veliki posao, a već se puno radi. Ti projekti su ujedno generatori drugih, sekundarnih aktivnosti te će podići sve gospodarske aktivnosti, omogućiti dolazak ljudi na ovo područje, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, nove tehnologije – istaknuo je župan Anušić.