Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Traži se sklapanje razvojnog sporazuma za kvalitetnije povlačenje novca iz fondova EU

Spremni projekti vrijedni dvije milijarde kuna, najveći je brza pruga Čakovec – Zagreb

Foto: Međimurska županija
Želimo i moramo biti spremni za raspisivanje novih natječaja, kaže župan Matija Posavec

Međimurska županija ima spremne projekte vrijedne dvije milijarde kuna.

Ilustracija Odobreni svi projekti iz Programa poticanja – ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale 2020. Grad Vinkovci isplatio više od 1,2 milijuna kuna potpora i osigurao povećanje plaće za 113 zaposlenih

Razvojni sporazum

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja održan je sastanak pet župana s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak i zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak uoči donošenja višegodišnjeg financijskog okvira i plana oporavka u Europskom parlamentu. Župani pet sjevernih hrvatskih županija - Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske, u srpnju prošle godine uputili su Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije pismo namjere za sklapanje razvojnog sporazuma s ciljem kvalitetnijeg povlačenja sredstava iz europskih fondova.

– Razvojni sporazum jedan je od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske te će se sljedećih nekoliko mjeseci intenzivno raditi na potpisu razvojnog sporazuma za pet sjevernih županija. Sukladno tome počinje novo programiranje novog višegodišnjeg financijskog okvira 2021. - 2027. za korištenje sredstava iz europskih fondova, a ove županije predstavile su niz kvalitetnih i strateških projekata koji će doprinijeti regionalnom razvoju, razvoju gospodarstva i novim radnim mjestima na sjeveru Hrvatske – rekla je ministrica Tramišak.

Petorica župana, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Međimurske županije Matija Posavec, konkretne projekte spremne za pokretanje već su predali Vladi, a potpisivanjem sporazuma, složili su se, sjeveru Hrvatske omogućit će se još kvalitetniji razvoj za što je potrebna potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

ULAGANJA U KULTURU Više novca za gradske ustanove

Raspisivanje natječaja

Predstavljeno je 60-ak projekata u Međimurskoj županiji vrijednih oko dvije milijarde kuna.

– Želimo i moramo biti spremni za raspisivanje novih natječaja za povlačenje sredstava iz europskih fondova, a kako bi bili spremni moramo znati koji su nam ciljevi i potrebe te na temelju toga pripremiti i izdvojiti najkvalitetnije projekte – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Za Međimursku županiju posebno su važni kapitalni projekti u području zdravstva, obrazovanja, gospodarstva i prometne infrastrukture poput daljnjeg razvoja gospodarskih zona, brze pruge Čakovec - Zagreb, ulaganja u znanstvenu izvrsnost, brza cesta Čakovec – Varaždin, prilagođavanje škola za jednosmjensku nastavu, izgradnja novog krila sekundarne zdravstvene zaštite, daljnje ulaganje u ambulante primarne zdravstvene zaštite, izgradnja distribucijskih skladišta i hladnjača.

Na sastanku su dogovorene naredne aktivnosti vezane uz potpisivanje razvojnog sporazuma što se očekuje početkom sljedeće godine.