Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Odobreni svi projekti iz Programa poticanja – ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale 2020.

Grad Vinkovci isplatio više od 1,2 milijuna kuna potpora i osigurao povećanje plaće za 113 zaposlenih

Ilustracija
Foto: Pixabay
U godinu dana isplaćeno je više od 2,5 milijuna kuna potpora, a više plaće dobio je 231 zaposlenik

Gradske vlasti Vinkovaca kontinuirano rade na razvoju gospodarstva potvrđujući tako riječi gradonačelnika Ivana Bosančića kako je jedan od fokusa njegova rada razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Više od 51 posto zatraženih iznosa odnosi se na nove investicije, ukupno 43 milijuna kuna Veliki interes poduzetnika Poduzetnici do sada tražili 84 milijuna kuna, ostalo 300 milijuna

Sukladno tome Grad Vinkovci donio je Odluku o dodjeli potpora iz Programa poticanja poduzetništva na području grada – ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale za 2020. Kako gradske vlasti pojašnjavaju, ovom odlukom odobreni su svi projekti koji udovoljavaju uvjetima javnog poziva. Pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Hrvoje Niče kaže kako im je, kao i prošle godine, cilj bio da svi prihvatljivi korisnici koji su se prijavili potporu i dobiju.

Povoljno okruženje

– S obzirom na koronu i sve ove okolnosti s kojima smo suočeni, omogućili smo i nadopunu dokumentacije u roku od pet dana. U konačnici potporu je dobio 51 korisnik, a prvotno je predviđen iznos u proračunu za ovu svrhu udvostručen, sa 600 tisuća kuna povećan je na više od 1,2 milijuna kuna – rekao je Niče i dodao kako su tako potporu dobili svi poduzetnici koji su ispunili tražene uvjete, a broj korisnika isti je kao i prošle godine.

Ivan Bosančić OLAKŠANJE ZA GOSPODARSTVENIKE I GRAĐANE Smanjuje se prirez s 13 na 10%

– Možemo biti više nego zadovoljni. Zahvaljujući ovom javnom pozivu, 113 zaposlenih dobit će povećanje plaće za 10 posto, a prošle godine bilo ih je 118. Tako da smo u razdoblju od godinu dana dali više od 2,5 milijuna kuna, a osigurali povećanje plaće za 231 osobu zaposlenu kod mikropoduzetnika – istaknuo je pročelnik Hrvoje Niče.

Iz Grada pojašnjavaju kako je sredinom kolovoza objavljen javni poziv upućen svim mikropoduzetnicima u Vinkovcima za dodjelu bespovratnih potpora iz Programa poticanja poduzetništva. Prema navodima iz javnog poziva, programom se provode mjere radi stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja za djelovanje postojećih poduzetnika i privlačenje novih investitora, a sve zbog poticanja ukupnog gospodarskog i društvenog razvoja na području Grada. Potpore su u visini od 15.000 do 30.000 kuna, pri čemu se sufinancira 80 posto prihvatljivih troškova. Između ostalog, to su kupnja opreme, alata i računalnih sustava.

– Potpore su se dodjeljivale za nabavu strojeva, uređaja, opreme, alata, operacijskih i računalnih sustava, računalnih programa i računalne opreme do maksimalno 30 posto ukupne vrijednosti projekta. Cjelokupno ulaganje mora se provesti na području grada Vinkovaca – ističu iz Grada. Dodaju kako su se mogle javiti tvrtke, obrti i ostali subjekti kategorizirani sukladno Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva koji se svrstavaju u mikrosubjekte malog gospodarstva sa sjedištem i koji obavljaju gospodarsku djelatnost na području grada Vinkovaca, osim trgovačkih društava i ustanova u kojima Grad Vinkovci, druga jedinica lokalne ili regionalne samouprave ili RH ima vlasnički udjel u temeljnom kapitalu.

62 GODINE RADA Obljetnica radija Vinkovci

Bez duga

Pojašnjavaju i kako su, prema Zakonu o poticanju razvoja malog gospodarstva, mikrosubjekti fizičke i pravne osobe koje prosječno godišnje imaju manje od 10 zaposlenih radnika. Prijavu za dodjelu sredstava mogli su podnijeti mikropoduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti i fizičke osobe koje su posebnim zakonima ovlaštene za obavljanje pojedinih djelatnosti, a koje imaju sjedište na području Vinkovaca ili ulažu na tom području. Pritom moraju u cijelosti biti u privatnom vlasništvu, imati najmanje jednog zaposlenog, ali ne smiju imati evidentiran dug po osnovi javnih davanja.

Ukupna vrijednost projekta (bez PDV-a) sastoji se od 80 posto sredstava iz proračuna Grada Vinkovaca i 20 posto vlastitih sredstava mikropoduzetnika. Potpore se dodjeljuju u visini 80 posto prihvatljivih troškova (bez PDV-a) do maksimalnog iznosa potpore od 30.000,00 kuna. Minimalni traženi iznos potpore iznosi 15.000 kuna (bez PDV-a).