Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Veliki interes poduzetnika

Poduzetnici do sada tražili 84 milijuna kuna, ostalo 300 milijuna

Više od 51 posto zatraženih iznosa odnosi se na nove investicije, ukupno 43 milijuna kuna
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
Veliki interes poduzetnika za poduzetničke kredite Istarske županije u suradnji s čak devet gradova.

Sredinom listopada 2020. godine aktivirana je dosad najizdašnija kreditna linija u suradnji Istarske županije, gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan, poslovnih banaka, HBOR-a te Istarske razvojne agencije. Ukupni kreditni potencijal linije iznosi 385 milijuna kuna, pri čemu Istarska županija i gradovi subvencioniraju kamatu s jedan posto iz županijskog i gradskih proračuna.

Gradonačelnik Kutine bio je sudionik okruglog stola o budućnosti investicija nakon korone GRADONAČELNIK BABIĆ NA LIDER INVESTU 'U krizi poduzetnicima treba izaći u susret'

Nova ulaganja

Izrazito povoljna kamatna stopa koja se ove godine za nove investicije kreće u iznosu od 0,9 do 2 posto, te za trajna obrtna sredstva u iznosu od 1,3 do 2,4 posto, rezultirala je dosad velikim brojem pristiglih kreditnih zahtjeva istarskih poduzetnika – njih ukupno 128, koji su razmatrani na prvoj sjednici Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, održanoj prošli tjedan.

Povjerenstvo za dodjelu poduzetničkih kredita utvrdilo je da je od otvaranja kreditne linije do sada zatraženo 84 milijuna kuna kredita, od čega se 43 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatražen 41 milijun kuna.

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije, njih 28,06 posto, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 16,79 posto, 16,51 posto dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, zatim 13,38 posto iz građevinskih djelatnosti, a 8,9 posto iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti.

Projektom se želi dati podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju ljudi s društvene margine OTVOREN U BIOGRADU Poduzetnički inkubator vrijedan 38 milijuna kn

Iz djelatnosti prijevoza i skladištenja dolazi 8,33 posto zahtjeva dok je najmanje zahtjeva vezano uz uslužne djelatnosti – 8,01 posto. S obzirom na sjedište poduzetnika, najviše zahtjeva pristiglo je iz Pule (36), zatim iz Poreča (14), Rovinja (12), Pazina (9), Labina i Buzeta po 7 zahtjeva, Buja i Vodnjana po 3 zahtjeva, Umag (2) te 1 zahtjev iz Novigrada. Ukupno 34 zahtjeva pristigla su iz istarskih općina.

Online predaja zahtjeva

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita dr. sc. Boris Sabatti ističe kako se, s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju u cijeloj Hrvatskoj, očekivalo da će se veliki broj zahtjeva odnositi na kredite za trajna obrtna sredstva, međutim više od 51 posto traženog iznosa odnosi se na nove investicije, ukupno 43 milijuna kuna, što je pokazatelj da istarski poduzetnici, unatoč koronakrizi, nastavljaju s ulaganjima i razvijanjem poslovanja, a samim time i cjelokupnog gospodarstva u Istarskoj županiji.

Župan Goran Pauk POTPORE PODUZETNICIMA Gospodarstvenicima odobreno 900.000 kuna

– Kako je ovogodišnja 17. kreditna linija najizdašnija do sada, s ukupnim kreditnim potencijalom od 385 milijuna kuna, poduzetnicima je još uvijek na raspolaganju više od 300 milijuna kuna. Kreditna linija bit će otvorena do iskorištenja predviđenog kreditnog potencijala, stoga još jednom pozivam sve poduzetnike u Istarskoj županiji da iskoriste povoljne uvjete kreditiranja koje im nude Istarska županija i istarski gradovi u suradnji s poslovnim bankama – naglasio je Boris Sabatti.

Novitet ovogodišnje kreditne linije je i online predaja zahtjeva, čime je taj postupak znatno olakšan, a može se provesti na web-stranicama Istarske razvojne agencije.