Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradsko vijeće Solina o financijskim rezultatima

Proračun od 4 milijuna kn minusa došao do plusa od 2,6 milijuna kn

Solin
1/2
Foto: Grad Solin
Donesena je odluka o potpisivanju prve faze gradnje zapuštenog tupinoloma u Majdanu vrijedna 5 milijuna kn

Na 14. sjednici Gradskog vijeća grada Solina solinski su vijećnici prihvatili godišnji izvještaj o izvršenju proračuna grada Solina za 2018., kao i izvješće o radu gradonačelnika grada Solina za razdoblje srpanj – prosinac 2018. godine. Gradonačelnik Dalibor Ninčević sa zadovoljstvom ih je informirao kako je gradski proračun iz minusa od četiri milijuna kuna došao do plusa od 2,6 milijuna kuna.

U Solinu održan 5. Kongres povijesnih gradova Nagrade i studentima kako bi potaknuli mlade u zaštiti i promicanju baštine

Dobro poslovanje

– Najvažnija činjenica koja proizlazi iz financijskih rezultata proračuna jest da je Grad Solin završio 2018. godinu i poslovao u plusu sa šest milijuna i 776 tisuća kuna – izjavio je gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević i dodao kako je Grad imao manjak prihoda još od proteklih godina. Naime, konsolidirani proračun grada Solina, zajedno s korisnicima proračuna, odnosno ustanovama (Gradska knjižnica Solin, DV Cvrčak Solin i Javna ustanova u kulturi Zvonimir) ušao je u 2018. s manjkom od oko 4 milijuna kuna.

– Dobrim poslovanjem i pozitivnim financijskim rezultatima pokriven je preneseni manjak i na prijelazu u 2019. godinu Solin upisuje plus u iznosu od 2,646.773,70 kuna, što nam daje financijsku stabilnost za daljnji rad – objasnio je gradonačelnik Ninčević.

Kroz proračun su vidljive realizacije programa gradnje i uređenja komunalne infrastrukture na području Solina za 2018. godinu, na što je utrošeno 12,752.244 kuna, odnosno realizirano je 96,57% programa. Također, kod programa održavanja komunalne infrastrukture utrošeno je 10, 8 milijuna kuna, odnosno 94,36% od planiranog.

Peti Međunarodni kongres povijesnih gradova održat će se u ožujku u Solinu Solin će biti domaćin Beču, Pragu, Korčuli, Dubrovniku, Zagrebu, Alba Iuliji...

Solinjani i u 2019. godini planiraju realizirati brojne projekte i programe. Kroz proračun je vidljivo da je najveći iznos izdataka, odnosno rashoda planiran i usmjeren za gradnju. Nove će se investicije realizirati kroz Upravni odjel za komunalne djelatnosti i upravljanje prostorom te kroz Upravni odjel za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove. – Mogu sa zadovoljstvom reći da je donesena odluka za potpisivanje prve faze izgradnje zapuštenog tupinoloma u Majdanu u vrijednosti 5 milijuna kuna – rekao je Ninčević i napomenuo kako je riječ je o prvoj fazi izgradnje projekta Jadro izvor života, vrijednog 24 milijuna kuna koji se u 80-postotnom iznosu financira bespovratnim sredstvima EU.

Radovi na vrtićkom centru

Realizacijom ovog integriranog projekta do sredine 2021. planira se valorizirati, unaprijediti i revitalizirati zapušteno područje Posebnog ihtiološkog rezervata Jadro - gornji tok i njegove neposredne okoline koja spada u područje ekološke mreže (Natura 2000), uključujući i prostor nekadašnjeg tupinoloma u Majdanu. Ninčević je ovom prigodom najavio još neke projekte. Primjerice, nakon ponovljenog natječaja izabran je izvođač radova za izgradnju vrtićkog centra i škole u naselju Priko Vode.

– Navodim kako ovaj financijski rezultat grada Solina ohrabruje, daje mirnoću u poslovanju, ali istovremeno i obvezuje da sve projekte koje smo preuzeli i ostvarimo – zaključio je 
gradonačelnik.

Projekt unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoj S 13 milijuna kuna od EU produljili rad vrtića, zaposlili odgajatelje, rehabilitatore