Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Održana 2. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Proračun uz prihvaćeni rebalans pet posto veći

Foto: Zagrebačka županija
Rebalans je izrađen zbog pokrivanja troškova i gubitaka uslijed pandemije te obnove štete nakon potresa iz 2020.

Rebalans proračuna, izglasan prošlog tjedna na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, veći je za nešto manje od 5 posto u odnosu na onaj donesen krajem prošle godine.

Odluka i o javnim priznanjima

Najvažnija je ovo odluka s druge sjednice Skupštine u novom sazivu, a rebalans je, kažu u Županiji, izrađen zbog pokrića gubitka zdravstvenih ustanova uslijed pandemije, obnove i saniranja šteta uzrokovanih potresom, preraspodjele sredstava unutar 
postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima.

No bila je to samo jedna točka, a njoj je prethodilo prihvaćanje izvještaja o izvršenju proračuna za 2020. godinu te prvih šest mjeseci ove godine. Tako su u 2020. ukupni prihodi i primici ispunjeni na razini 97,31 posto, dok su rashodi realizirani na razini 90,37 posto od tekućeg plana. U prvoj polovici ove godine prihodi su ispunjeni na razini 49,39, a rashodi 43,30 posto od plana.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je 40 milijuna kuna za obnovu oštećenih objekata javne namjene te 43,75 milijuna kuna 
za županijski prijevoz, a vijećnici su prihvatili i Program provođenja mjera obnove zgrada javne namjene, zgrada vjerskih zajednica i infrastrukturnih građevina  oštećenih potresom na području Zagrebačke županije.

Ovlastili su, usto, i župana za sklapanje ugovora s prijevoznicima o javnoj usluzi za županijski prijevoz putnika.

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije u 2021. godini. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će 
se Ivanu Palčiću, mladom poljoprivredniku iz Vukovine, Gradskom ogranku Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 
grada Zaprešića, Velimiru Sruku, potpredsjedniku Hrvatskog kinološkog saveza iz Dugog Sela, KUD-u Sveta Ana Rozga – limena glazba iz Dubravice.

Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će se autoru brojnih knjiga o povijesti Nikoli Tomincu iz Dugog Sela, kiparu Mati Turiću iz Vrbovca, tekvondašu s invaliditetom Filipu Cimašu iz Ježeva 
i ogranku Seljačke sloge Buševec.

Nagrada za iznimna dostignuća u prošloj godini dodijelit će se Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pribić.

Ivaniću nekretnina na dar

Na sjednici je prihvaćeno izvješće o radu župana za prvih šest mjeseci ove godine, a imenovani su i članovi u nizu odbora Županijske skupštine, predstavnici u Skupštini i član u Izvršnom  odboru Hrvatske zajednice županija te članovi Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija darovat će Gradu Ivanić-Gradu 7,1 milijuna kuna vrijednu nekretninu koja će se urediti za potrebe Visoke škole Ivanić-Grad. Ta ustanova osim trogodišnjeg  studija fizioterapije planira i diplomski studij fizioterapije te menadžmenta u zdravstvu.