Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MISNO SLAVLJE U ŠTRIGOVI

Prošlo je 1600 godina od smrti sv. Jeronima

Prošlo je 1600 godina od smrti sv. Jeronima
Foto: Međimurska županija
U Štrigovi smatraju da papinska bula iz 15. stoljeća i djelo "Natale solum..." nedvojbeno nude dokaze da se tu rodio sv. Jeronim.

U Štrigovi, u kojoj smatraju da je upravo tamo rođen sv. Jeronim, obilježena je 1600. obljetnica smrti tog jednog od najvažnijih kršćanskih svetaca. Misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons.

U srijedu 22. siječnja slavi se Vincekovo i početak vinogradarske godine Sveta misa, rezanje trsova i okrepa uz kuhano vino i kobasice u kuriji Omilje

Bože Radoš u koncelebraciji brojnih svećenika predvođenih domaćim župnikom Kristijanom Kuharom. Štrigova štuje sv. Jeronima već punih šest stoljeća, a tradicija njegova rodnog mjesta seže u 1447. godinu, kad je papa Nikola V. izdao papinsku bulu u kojoj piše da svi koji dolaze u Štrigovu, drevni Stridon, mjesto milosti, kao hodočasnici imaju potpun oprost po zagovoru sv. Jeronima. Biskup Radoš u svojoj se propovijedi osvrnuo na vrijednosti života tog sveca.

Župnik Kristijan Kuhar zahvalio je svim svećenicima, Međimurskoj županiji, Općini Štrigova, TZ-u općine Štrigova i svim župljanima koji su pridonijeli promociji štrigovskoga kraja kao rodnom mjestu sv. Jeronima, izrazivši nadu da će iduće godine sve što je planirano, a zbog pandemije je otkazano, biti nadoknađeno. Svetoj misi nazočio je župan Matija Posavec, na čelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, zamjenik načelnika Damir Kovačić te brojni vjernici.

Makarska U obnovljenoj crkvi sv. Martina u Kotišini održana prva misa nakon 57 godina

Sveti Jeronim umro je 30. rujna 420. godine. Za života je revidirao latinski prijevod evanđelja, tzv. Itale, te stvorio veći dio novog latinskog prijevoda cijele Biblije, slavnu Vulgatu. I dan-danas vode se polemike o točnom mjestu njegova rođenja, no u Štrigovi smatraju da papinska bula iz 15. stoljeća i djelo "Natale solum..." Josipa Bedekovića tiskano 1752. godine nedvojbeno nude uvjerljive dokaze da se rodio u tom naselju.