Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
U srijedu 22. siječnja slavi se Vincekovo i početak vinogradarske godine

Sveta misa, rezanje trsova i okrepa uz kuhano vino i kobasice u kuriji Omilje

1/3
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Kurija Omilje krije bezbroj priča, anegdota i legendi starih gotovo dva stoljeća. Omilje je jednokatno zdanje koje stoji na istaknutom brežuljku.

Vinari će posjetiti svoje vinograde, zaliti koji trsek dobrom vinskom kapljicom, darivati ga domaćom kobasicom te odrezati prve rozgve sa reznika i ponijeti ih kući kako bi se, nakon što dva-tri tjedna budu u peharčeku s vodom, pokazalo kako je trsje prezimilo ovu zimu.

39. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva “Dragi nam kaj” iz dječjih će usta još jednom odjeknuti zelinskim krajem

Tradicija je to koja se održava svake godine za Vincekovo, a kako je opet došlo to doba, Grad Sveti Ivan Zelina i ove godine želi dobrodošlicu svima onima koji uživaju u veselim i starim običajima na proslavi koja će se održati u srijedu 22. siječnja u Donjoj Drenovi.

Kurija puna priča i legendi

Druženje i prigodni program čiji je početak predviđen u 12.30 sati obilježit će početak nove vinogradarske godine i to na atraktivnom prostoru novouređene Kurije Omilje u sklopu koje se prostiru vinogradi obitelji Pisačić.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Kurija Omilje krije bezbroj priča, anegdota i legendi starih gotovo dva stoljeća i danas je moderan ambijent u kojem je sačuvana povijest te dašak tradicije iz davnih vremena kroz koja će posjetitelje Vincekova provesti izložba u organizaciji Muzeja Sveti Ivan Zelina pod nazivom „Kurija Omilje kroz povijest”. Omilje je jednokatna kurija koja stoji na istaknutom brežuljku. Na njezinu ulaznom portalu, na kamenoj ploči ispod klasicističke bifore, uklesana je 1822. godina za koju se pretpostavlja da je godina gradnje kurije. Posljednji vlasnik Omilja bila je obitelj Krizmanić. Iz te obitelji potječe hrvatska slikarica i grafičarka Anka Krizmanić, rođena upravo u Omilju 10. ožujka 1896. Često je u Omilje dolazila i slikarica i suradnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Zdenka Sertić, koja je rođena u Zelini 1899. godine. U Omilju je rođen poznati, vrstan hrvatski arhitekt, kipar, slikar i umjetnik Vjenceslav Richter, a njegov otac Ivan Richter ondje je bio ravnajući učitelj.

22. ZELINSKA KESTENIJADA Druženje i slavlje uz miris kestena, roštilja i kotlovine na Kladeščici

Nakon prodaje imanja, kurija je bila pretvorena u školu i zgrada je bila u funkciji škole sve do 1974. godine. Na imanju se nalazi i kapelica Majke Božje Lurdske u kojoj će biti održana sveta misa posvećena svetom Vinku. Nakon nje slijedi ceremonija rezidbe i zalijevanja trsa u skladu sa starim narodnim običajima zelinskog kraja, a običaj će biti upriličen tradicionalnim plesom i pjesmama. Posjetitelji će se moći okrijepiti kuhanim vinom i domaćim kobasicama. Organizatori manifestacije Vincekova 2020. u Svetom Ivanu Zelini su Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina uz suorganizatore Muzej Sveti Ivan Zelina i Kuriju Omilje.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Zelinski kraj vina i vinara

Zelinski kraj poznat je po rodnim vinogradima i kvalitetnim vinima, stoga je Grad Sveti Ivan Zelina domaćin nekoliko manifestacija koje su vezane uz vino, vinare i vinogradare. Neke od njih, kao što je Izložba vina kontinentalne Hrvatske imaju tradiciju dužu od 50 godina. Tu su i nezaobilazno Martinje, Dani otvorenih vrata kleti i Bartolovo, a početak godine svakako je rezerviran za proslavu vinogradarskog zaštitnika, svetog Vinka.

SVETI IVAN ZELINA Započeli radovi na zamjeni postojeće javne rasvjete novim LED svjetiljkama

Svake godine veliki broj ljudi iz Zeline i okolice slavi Vincekovo, pa je to jedna od omiljenih vinarskih manifestacija ovog kraja. Više informacija o proslavi ovog dana može se doznati na stranici TZ-a Sv. Ivana 
Zeline .