Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
39. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva

“Dragi nam kaj” iz dječjih će usta još jednom odjeknuti zelinskim krajem

1/4
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
Dječji se književni festival u Zelini, uz kraći prekid tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, odvija od 1971. godine, a sudjeluju škole iz sjevernih i zapadnih hrvatskih krajeva

Mladenački “Dragi nam kaj“ odjekuje zelinskim krajem svake jeseni već gotovo 40 godina. Pjesnikinje i pjesnici osnovnoškolskog uzrasta, njihove mentorice i mentori, članovi obitelji i prijatelji i ove će se subote okupiti u dvorani Kraluš Pučkoga otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina i slaviti svoj kaj na predjubilarnom izdanju dječjeg kajkavskog književnog festivala.

ZA CENTAR ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE U KRAPINSKIM TOPLICAMA U tijeku humanitarna akcija „Dajte mi da osjetim“

Stiglo okruglih 400 pjesama

– Ima recitala koji uspijevaju skupiti više prijava, odnosno veću količinu dječjih radova. Znamo zato pouzdano da mnogi učenici i učitelji svoje najjače stvarateljske adute čuvaju baš za Zelinsku smotru – kaže Dubravko Sušec, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina te predsjednika organizacijskog odbora manifestacije.

Ove je godine na poziv Pučkoga otvorenog učilišta za sudjelovanje na 39. smotri odgovorilo 75 osnovnih škola, a pristiglo je okruglo 400 dječjih pjesama. Trideset i četiri će pjesme javno izvesti njihovi autori na recitalnom dijelu smotre, a 14 najboljih, po procjeni stručnoga ocjenjivačkog suda, u velikom finalu subotnjeg događanja. Najbolji učenici i njihovi voditelji dobit će i novčane nagrade.

Prvonagrađeni autor, odnosno autorica dobit će 1500 kuna. Druga nagrada je 1000, a treća 500 kuna. Isto toliko vrijedna je i nagrada organizatora Pučkoga otvorenog učilišta, dok Drvna industrija Zelina autoru najboljega pjesničkog rada po izboru publike poklanja 1000 kuna.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

Mentori će dobiti po 500 kuna, dok voditelj djeteta koje nagradila publika dobiva honorar od 1000 kuna. Osvajač nagrade za voditelja godine dobiva 2000 kuna.

– Nagrade su skromne i definitivno nedostatne da bi imale ikakav motivacijski značaj. Tu su samo kao simbolična gesta prema mladim stvarateljima i njihovim mentorima; njima, naime, poručujemo da književno stvaralaštvo ima svoju, kakvu-takvu vrijednost, da umjetnost košta i da mora koštati. Mladim ljudima koji vole pisati društvo ne bi smjelo od početka poručivati da je književnička profesija izvan sustava materijalnog nagrađivanja – poručio je D. Sušec, a dodaje da je isto i s voditeljima.

Održava se od 1971. godine

Smotra dječjega kajkavskog pjesništva “Dragutin Domjanić” tradicionalna je godišnja književno-nakladnička manifestacija kojoj je nakana poticati sustavan rad s pjesnički nadarenom djecom osnovnoškolskog uzrasta. Dječji se književni festival u Zelini, uz kraći prekid tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, odvija od 1971. godine. Nagrade najuspješnijim sudionicima osiguravaju brojni sponzori, na čelu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Sveti Ivan Zelina, a pri tome sudjeluje i jedan od dvaju visokih pokrovitelja – Ministarstvo kulture.

OGRANIČENI PROSTOR U ŠKOLI Grad Pula privremeno je smjestio učenike u prostorije mjesnog odbora