Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
22. ZELINSKA KESTENIJADA

Druženje i slavlje uz miris kestena, roštilja i kotlovine na Kladeščici

1/4
Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
I ove godine mjesto radnje je najviši zelinski vrh Kladeščica, a kako će do nje doći, posjetitelji mogu odabrati sami - pješice, biciklom ili autima

Biciklijada, natjecanje u kuhanju lovačkog kotla, pjesma, smijeh i druženje na svježem zraku uz obitelj i prijatelje. A u pozadini - miris pečenog kestena i kolača, roštilja, kotlovine i graha. Jesen je stigla, a s njom će se 13. listopada održati još jedna, 22. Zelinska kestenijada. I ove godine mjesto radnje je najviši zelinski vrh Kladeščica, a kako će do nje doći, posjetitelji mogu odabrati sami - pješke, biciklom ili autima.

SVETI IVAN ZELINA Započeli radovi na zamjeni postojeće javne rasvjete novim LED svjetiljkama

Do vrha biciklom ili pješice

Iako će se vožnjom na četiri kotača stići najbrže, organizatori ipak pozivaju građane da se odluče na nešto zdravije i ekološki prihvatljivije metode, pa je stoga u 10 sati sa startom na Trgu Ante Starčevića organizirana biciklijada u organizaciji kluba “Sic”. Udruga „Fit Forma“ isplanirala je, pak, pješačku rutu do Kladeščice, koja će od Trga Ante Starčevića ići kroz Biškupec.

Ove godine postoji i pješačka ruta za sve one koji žele izbjeći motorna vozila. Grupa građana pod vodstvom Gorana Kukovačeca organizirano će se okupiti ispred Streljane u Čegcima gdje je osigurano parkiranje i pozivaju i ostale zainteresirane na put pješice rutom Čegci – Poklon – Kladeščica. Za vrijeme održavanja tih šetnji, između 10 i 12.30, vozači automobila se mole da izbjegavaju to područje, kako bi put do Kestenijade bio siguran za sve. Cesta ispred mjesta centralnog okupljanja sudionika bit će zatvorena za sva vozila od 9 -16 sati. Organizatori će one koji na Kladeščicu dođu pješice posebno nagraditi - mjericom pečenog kestena.

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina

A kad stignu, posjetitelji imaju pregršt sadržaja na izbor. Gljivarska udruga “Amanita” organizira izložbu gljiva uz prezentaciju i edukaciju o vrstama pojedinih gljiva s naših šumskih područja, dok će Lovačko društvo “Srndać” u lovačkom domu održati natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića.

Svim natjecateljima bit će osigurana određena količina mesa i drva po potrebi, a nakon proglašenja pobjednika svi sudionici dobit će plakete dok će nekoliko najboljih biti nagrađeno mesom divljači. Moto i off road klub Zelina organizira druženje s posjetiteljima uz pečene kestene, a Pivovara Crafter’s iz Dugog Sela predstavit će pivo od kestena i još nekoliko odabranih vrsta.

Društvo “Naša djeca” Sv. Ivan Zelina promovirat će rad udruge uz prigodnu prodaju svojih proizvoda, a bit će i društvenih igara za djecu i oslikavanja lica.

Na Zelinskoj gori Adrenalin i biciklizam na jednom mjestu

Među organizatorima i TZ Zelina

Organizatori Kestenijade su Turistička zajednica Svetog Ivana Zeline i Gljivarska udruga “Amanita”, a pokrovitelji Grad i Zagrebačka županija. TZ Zelina je, inače, u suradnji s tvrtkom Vision Team d.o.o. pokrenula promociju lokalne turističke ponude putem mobilne aplikacije Vision one.

Cilj je umrežavanje svih sudionika u turizmu kontinentalne Hrvatske u suradnji s gradovima i turističkim zajednicama. Aplikacija korisniku nudi mogućnost pregleda vijesti, manifestacija, smještaja, gastronomske ponude...