Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
SVETI IVAN ZELINA

Započeli radovi na zamjeni postojeće javne rasvjete novim LED svjetiljkama

1/7
U 62 naselja s područja grada Svetog Ivana Zeline postojeća javna rasvjeta bit će zamijenjena novim energetski učinkovitim LED svjetiljkama čime će se ostvariti znatna ušteda energije i smanjenje troškova

Nakon pripreme projekata i provođenja postupka javne nabave započeli su radovi na realizaciji projekta NEWLIGHT kojim se provodi rekonstrukcija i modernizacija postojeće javne rasvjete, piše Grad Sveti Ivan Zelina. 

Sve je spremno za prvi dan škole Za besplatne udžbenike zelinskim đacima izdvojeno 400 tisuća kuna

U 62 naselja s područja grada Svetog Ivana Zeline postojeća javna rasvjeta bit će zamijenjena novim energetski učinkovitim LED svjetiljkama čime će se ostvariti znatna ušteda energije i smanjenje troškova.

Za provođenje usluge modernizacije i rekonstrukcije sustava javne rasvjete Grada Svetog Ivana Zeline izabrana je tvrtka PETROL d.o.o. koja osim što će raditi na demontaži i montaži novih svjetiljki, sljedećih 10 godina održavat će i cjelokupni sustav javne rasvjete.

Ukupna vrijednost Ugovora zajedno s PDV-om iznosi 13,106.250 kuna.

Projekt se financira putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Sveti Ivan Zelina neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koja će se ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu. O isplativosti cijelog projekta najviše govori činjenica da će unatoč cijeloj modernizaciji u proračunu Grada Svetog Ivana Zeline ostati razlika od oko 750.000 kn s PDV-om godišnje što ukupno za ugovoreni period od 10 godina iznosi 7,5 milijuna kuna uštede.

Grad Sveti Ivan Zelina i PETROL d.o.o. započinju posljednju fazu izvedbe investicije za Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete Grada Svetog Ivana Zeline što uključuje modernizaciju, rekonstrukciju i učinkovito upravljanje sustavom javne rasvjete.

Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete tako da će svjetiljke svijetliti cijelu noć. Ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za približno 90% dok se emisija CO2 smanjuje za 600 tona CO2 godišnje.

Na Zelinskoj gori Adrenalin i biciklizam na jednom mjestu

Grad Sveti Ivan Zelina projektom dobiva ekonomičnu javnu rasvjetu, povećava komfor korisnicima javnih površina, osigurava veću prometnu i opću sigurnost, te na dugi rok smanjuje potrošnju energije, svjetlosno onečišćenje i emisije onečišćivača.