Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Sve je spremno za prvi dan škole

Za besplatne udžbenike zelinskim đacima izdvojeno 400 tisuća kuna

Foto: Grad Sveti Ivan Zelina
1478 učenika Sveti Ivan Zelina ima dvije škole i svaka ima još dva područna objekta te jednu srednju školu s trogodišnjim i četverogodišnjim programima obrazovanja

Zelinske će učenike prvog dana škole, osim učitelja i ravnatelja, dočekati i besplatni školski udžbenici koje je Grad u suradnji sa Zagrebačkom županijom osigurao za osnovnoškolce, ali i za učenike prvih i drugih razreda srednje škole. Grad također sudjeluje u financiranju programa produženog boravka za učenike od 1. do 4. razreda te sufinancira prijevoz redovnim učenicima srednjih škola. Za školske udžbenike ove je godine izdvojeno 400 tisuća kuna, više od lani kad je izdvojeno 277 tisuća.

Grad Karlovac ove godine u projekte za školstvo ulaže više od četiri milijuna kuna Đaci dobivaju udžbenike i pribor, OŠ Braća Seljan imat će jednu smjenu

Modernizacija škola

– Ulaganje u obrazovanje djece jedna je od ključnih mjera kojom Grad Sveti Ivan Zelina iskazuje podršku roditeljima te time doprinosi ostanku mladih obitelji na području grada. Sudjelujemo u modernizaciji i obnovi škola na svojem području te njihovu opremanju kako bi se stvorili što bolji uvjeti i standardi za rad učenika i nastavnika – kazao je gradonačelnik Hrvoje Košćec te poželio svim učenicima i njihovim nastavnicima sretnu i uspješnu novu školsku godinu.

U Svetom Ivanu Zelini, inače, djeluju dvije osnovne škole, od kojih svaka ima po dva područna objekta, i jedna srednja škola. U ovim objektima 1478 učenika provodi svoje dane stječući nova znanja i pripremajući se za budućnost. Osnovnu školu Dragutina Domjanića pohađa 661 učenik i jedna je od odabranih škola koja je prošle godine ušla u eksperimentalni program “Škola za život”, dok OŠ Ksavera Šandora Đalskog pohađa 521 učenik. Srednja škola Dragutina Stražimira obrazuje 296 učenika u četverogodišnjim programima opće gimnazije, agrotehničara i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, kao i u trogodišnjim obrtničkim programima za zanimanja strojobravar, automehaničar, stolar, elektroinstalater i frizer.

Ususret nadolazećoj školskoj i akademskoj godini I ove godine Grad subvencionira javni prijevoz i školske knjige

Uz potporu Grada, SS Dragutina Stražimira inicirala je projekt izgradnje radionica za izvođenje praktične nastave i vježbi. Grad Sveti Ivan Zelina financirao je izradu idejnog rješenja, na temelju kojeg je ishođena suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, a zahvaljujući financijskoj potpori Grada i Zagrebačke županije u tijeku je izrada glavnog projekta.

Stjecat će se vještine

Radionice su zamišljene kao atraktivan i tehnološki napredan prostor koji će koristiti obnovljive izvore energije. Učenici će, osim što će stjecati potrebne vještine, moći i raditi proizvode koji će donositi prihode za daljnje edukacije i vježbe i u konačnici lokalnoj zajednici poslužiti kao polazna točka za cjeloživotno obrazovanje.

grad i ove godine pomaže roditeljima uoči početka školske godine Osnovnoškolcima besplatne bilježnice s motivima Vukovara i startasice