Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
grad i ove godine pomaže roditeljima uoči početka školske godine

Osnovnoškolcima besplatne bilježnice s motivima Vukovara i startasice

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Nabavit će se 921 par cvički i 926 pari tenisica te 1855 kompleta bilježnica s motivima grada Vukovara

Roditelji vukovarskih osnovnoškolaca i ove godine moći će računati na značajnu pomoć Grada pred početak nove školske godine. Tako je Grad Vukovar za sve učenike osnovnih škola s područja grada osigurao besplatne bilježnice s motivima grada kao i besplatnu preobuku.

Grad Kutina i ove jeseni pripremio niz projekata za pomoć učenicima Uz knjige, đacima besplatan i sav školski pribor, a Grad izdvaja novac i za prehranu djece

– Možemo se pohvaliti kako smo pet godina vukovarskim osnovnoškolcima osiguravali besplatne udžbenike, a školska 2019./2020. je već četvrta godina kako osiguravamo komplete bilježnica s motivima grada Vukovara te treća kako osiguravamo besplatnu preobuku. Tako će učenici od 1.-4. razreda dobivati cvičke, a učenici od 5.-8. razreda startasice – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Za ovu svrhu Grad Vukovar je u proračunu izdvojio 400.000 kuna i to 200.000 kuna za nabavu 921 para cvički i 926 pari tenisica te dodatnih 200.000 kuna za 1855 kompleta bilježnica s motivima grada Vukovara.

– Osim što ovakvom praksom roditeljima financijski olakšavamo ulazak u novu školsku godinu, koristimo ovu mjeru kako bismo kod malih Vukovaraca izazvali osjećaj ljubav prema svome gradu, spoznaju o tome koje velike tvrtke u njemu posluju te kroz motive grada kod djece razvijemo svijest o bogatstvu kulture i tradicije koja postoji u našem gradu – rekao je Penava.

Napomenuo je i kako je u ovoj školskoj godini, u odnosu na prošlu, u vukovarskim školama broj prvašića povećan za njih 25 te da ih je sada ukupno 215. I ukupan broj učenika osnovnih škola na području Grada je povećan u odnosu na prošlu godinu tako da će ove godine u Vukovaru biti 1850 učenika osnovnih škola ili njih 10 više nego prošle školske godine.

Posljednja faza projekta Topli obrok – obrok zdravlja Kvalitetni obroci za učenike kuhat će se u 22 osnovne škole

Dodatna pogodnost za učenike i roditelje osnovaca je i produženi boravak koji će biti organiziran u četiri vukovarske osnovne škole i to u školama Siniše Glavaševića, Blage Zadre, Dragutina Tadijanovića i Mitnica. U osnovnim školama Antuna Bauera i Nikole Andrića za sada, radi obnove škole Nikole Andrića, produženi boravak neće biti organiziran radi nedostatka prostora. Sa završetkom radova i u te dvije škole bit će organiziran produženi boravak.

– Produženi boravak u školama može se nazvati i demografskom mjerom pri čemu je Grad Vukovar, u odnosu prema nekim drugim gradovima, maksimalno izašao u susret roditeljima. U drugim gradovima roditelji sufinanciraju i plaće nastavnika u produženom boravku, no mi smo odlučili pokriti cijeli iznos plaća i sav didaktički materijal te dio prehrane, a roditelji će sufinancirati samo dio prehrane u iznosu od 250 do 300 kuna mjesečno, ovisno o broju radnih dana. Za organiziranje produženog boravka ukupno će u školama biti zaposleno pet nastavnika razredne nastave – rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Kobašević.

Investicija je vrijedna 45 milijuna kuna Pevec u Vukovaru otvara se u listopadu