Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Grad Kutina i ove jeseni pripremio niz projekata za pomoć učenicima

Uz knjige, đacima besplatan i sav školski pribor, a Grad izdvaja novac i za prehranu djece

1/3
Foto: Grad Kutina
Za pomoć u financiranju udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora, u proračunu je osigurano 1,300.000 kuna

Grad Kutina treću školsku godinu uspješno s partnerima, osnovnim školama, provodi projekte u sklopu poziva "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva". Prvi puta je 2016. Grad Kutina, uz pomoć Razvojne agencije Mrav, uspješno aplicirao na javni poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta osiguranja školske prehrane najpotrebitijim učenicima. Projektom vrijednim 390.930 kuna bio je obuhvaćen 231 učenik. Godinu kasnije, za prehranu 289 učenika osigurano je 290.500 kuna.

Potpisan ugovor Rekonstrukcija atletske staze u Kutini

Rekordan iznos

Uspješna prijava na poziv Ministarstva u 2018. i suradnja se nastavlja te je u školskoj godini 2018./2019. osigurano najviše sredstava do sada, i to 826.529 kuna za 788 učenika koji su prema kriterijima samog poziva bili određeni za ciljanu skupinu projekta pod nazivom "Vrijeme za gablec". S obzirom na promjene uvjeta u samom Pozivu, Ministarstvo je unaprijed utvrdilo jedinični trošak po obroku u iznosu 5,47 kuna od strane Ministarstva, a ostatak sredstava do punog iznosa obroka osigurao je Grad.

Nadalje, Grad Kutina i ove godine pomaže u financiranju udžbenika, radnih bilježnica i školskog pribora, za što je u proračunu osigurano 1,300.000 kuna.

U svih pet kutinskih osnovnih škola upisano je, inače, 1915 učenika od prvog do osmog razreda. Grad Kutina već drugu godinu pomaže svim obiteljima kroz jednu od popularnih mjera pomoći u nabavci radnih bilježnica i školskog pribora, i to učenicima od 1. do 4. razreda s 450 kuna, a učenicima od 5. do 8. razreda sa 750 kuna.

U Kutini ovoga ljeta niz projekata na održavanju prometnica, uložena 3,5 milijuna kuna Cilj nam je svake godine obnoviti 13 kilometara cesta, lokalnih i županijskih

Zadovoljni roditelji

– Budući da će sve učenike u suradnji s našim školama na školskim klupama prvoga dana nastave dočekati svi potrebni udžbenici, Grad Kutina je odlučio pomoći obiteljima u nabavci radnih bilježnica, mapa i ostalog pribora putem vrijednosnog bona. Najvažnije je zadovoljstvo roditelja jer je trošak školovanja sveden na minimum – poručuju iz Grada Kutine.

Uz sve to, u kutinskim osnovnim školama provedena je i energetska obnova u vrijednosti od 15 milijuna kuna, tako da učenici i nastavnici imaju i daleko ugodnije mjesto za rad i učenje. Osim škola, energetski je obnovljen i dječji vrtić "Neven", a upravo se uređuje i "Maslačak", čime će dva najveća objekta koja polazi 600- tinjak mališana biti kvalitetno riješena.

– Sustavno i plansko ulaganje i odgoj i obrazovanje od najranije dobi, ne samo kroz infrastrukturu već i nastavni materijal te edukaciju nastavnika i profesora, provodit ćemo i dalje. Nastavljamo i s uspješnom matematičkom ligom koju smo započeli lani. Sudjelovalo je preko 250 učenika, pokazalo se da matematika nije bauk – zaključuju u Gradu. 

Posljednja faza projekta Topli obrok – obrok zdravlja Kvalitetni obroci za učenike kuhat će se u 22 osnovne škole