Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Posljednja faza projekta Topli obrok – obrok zdravlja

Kvalitetni obroci za učenike kuhat će se u 22 osnovne škole

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Na početku projekta, od 22 škole samo je njih 8 imalo mogućnost pripremanja kuhanih obroka. Obnovljene su i opremljene kuhinje u 11 škola, a završavaju se zadnje četiri, kaže pročelnik Darjan Vlahov

Sisačko-moslavačka županija ovoga će ljeta završiti posljednju fazu projekta Topli obrok – obrok zdravlja. Počeo je prije četiri godine, a cilj mu je izgraditi, obnoviti i opremiti školske kuhinje u 22 osnovne škole čiji je osnivač Županija kako bi mogle pripremati tople obroke.

Pripreme za izbor za Miss Hrvatske Spoj lijepih djevojaka i prirodne baštine

– Projektom je zacrtan cilj pripremanja minimalno tri kuhana obroka tjedno. Na početku projekta, od 22 škole samo je njih 8 imalo mogućnost pripremanja kuhanih obroka. Tijekom prve tri godine projekta obnovljene su i opremljene kuhinje u 11 osnovnih škola, a u ovoj godini završavaju se zadnje četiri – kaže nam Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Iznos sedam milijuna kuna

Kuhinja OŠ "Mladost 2" Lekenik već je gotova, a radovi na kuhinji i blagovaonici I. osnovne škole Petrinja su u tijeku. Nedavno je potpisan ugovor i za izgradnju kuhinje u OŠ Rajić i obnovu kuhinje u OŠ "Josipa Kozarca" Lipovljani.

Ukupna do sada realizirana vrijednost svih projekata je više od 3,8 milijuna kuna, a Vlahov ističe kako će s ove tri kuhinje projekt dosegnuti vrijednost od sedam milijuna kuna.

– U svakoj školi u kojoj se počelo s kuhanim obrocima povećao se broj učenika koji se hrani u školskoj kuhinji, u jednoj za čak 350 posto – ističe Darjan Vlahov.

Energetska obnova školskih objekata kojima upravlja županija Uz uštede energije, bit će ugodniji boravak učenika i nastavnika

Ovim projektom Županija omogućuje učenicima kvalitetniju ishranu, posebno u kontekstu modernog načina života u kojem je to učenicima možda i jedini topli obrok u danu.

Velik broj učenika u riziku od siromaštva hrani se potpuno besplatno kroz projekt EU koji Županija realizira putem natječaja Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a dio učenika ima besplatnu prehranu koju financiraju gradovi i općine.

– Gotovo 2000 učenika koji se svakodnevno besplatno hrane u školskim kuhinjama možda pojedu u danu samo taj jedan pravi obrok i zato nam je izuzetno važno da on bude kuhan i kvalitetno pripremljen. Osim obnove školskih kuhinja, Županija financira i nekoliko kuharica u školama gdje je drastično povećan broj učenika koji se hrani, a započeli smo i s prijevozom hrane u područne škole – govori Vlahov.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Blagdan Velike Gospe u svetištu u Gori

Kupljena dostavna vozila

Dodaje kako su školama s velikim brojem područnih škola ili velikim brojem učenika u područnim školama kupljena dostavna vozila i oprema za prijevoz hrane.

– Pokušavamo tako što je moguće veći broj učenika obuhvatiti kvalitetnom školskom kuhinjom, koja sigurno pridonosi kvaliteti njihova boravka i napredovanja u školi – zaključuje pročelnik Vlahov.

Maksimalni doseg automobila s jednim punjenjem je 449 kilometara Prvi električni automobil u županijskoj upravi Župan: Isplativ je, godišnja ušteda na održavanju i gorivu je 30.000 kn