Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Prvi električni automobil u županijskoj upravi

Župan: Isplativ je, godišnja ušteda na održavanju i gorivu je 30.000 kn

Maksimalni doseg automobila s jednim punjenjem je 449 kilometara
1/5
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Prvi električni automobil Sisačko-moslavačka županija platila je 299.540 kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša subvencionira 80.000 kn

Sisačko-moslavačka županija kupila je električno vozilo vrijedno 299.540 kuna (s PDV-om), od kojih će Fond za zaštitu okoliša subvencionirati 80.000 kuna jer se Županija javila na natječaj kojim se subvencionira nabava ovakvih automobila.

Pomoć obrtnicima i poduzetnicima Gotovo 300.000 kuna potpora zidarima, stolarima, bravarima, frizerima, krojačima...

Auto za djelatnike Županije

Kako je istaknuo sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u vrijeme preuzimanja dužnosti zatečen je u županijskoj upravi vozni park u lošem stanju te ga se trajno nastoji obnoviti, naročito jer postoji potreba za odlascima na teren.

Nakon što su poništili prvi natječaj jer je stigla ponuda iznad procijenjene vrijednosti, na raspisani ponovljeni natječaj pristigla je jedna važeća ponuda te je kupljena Hyundai Kona.

– Njezin je maksimalni doseg 449 km. Neka jeftinija slična vozila, od kojih su neka i dvosjedi, neprikladna su za terenski rad, imaju doseg od 200 do 250 kilometara – rekao je župan Žinić dodavši da je Sisačko-moslavačka županija teritorijalno velika pa je veći doseg električnog automobila uz jedno punjenje potreba.

Održana manifestacija Kraljica jezera ‘Topusko – važna destinacija kontinentalnog turizma’

– Želimo i smanjiti troškove naših vozila. Izračunali smo da bismo uštedjeli otprilike 30.000 kuna godišnje na gorivu, na servisima i ostalim troškovima. Već za dvije-tri godine ovo vozilo bit će gotovo isplativo, jer ovog trenutka nemamo nikakve troškove punjenja električnom energijom. U županiji imamo pet punionica, jedna je ovdje pokraj tržnice u Sisku. Punimo na toj punionici, struja je besplatna za sada. Želimo osvijestiti ljude da je budućnost u električnim vozilima, jer emisija CO2 ovog vozila je nula grama, dok klasično vozilo ovog tipa ima po kilometru negdje 25 g CO2. Kao županija koja propagira čistu prirodu i zaštitu okoliša svakako želimo osvijestiti naše stanovnike. To nije vozilo za jednog čovjeka, nije županovo vozilo, nego će ga koristiti djelatnici Županijske uprave za svoje potrebe, a njegov je doseg upravo onakav kakav je potreban da bi djelatnici mogli obići sve dijelove županije – istaknuo je župan Žinić napomenuvši da će ići i dalje s nabavom novih vozila za potrebe županije.

Prikupljeno je 42.650 kuna na modnoj reviji lokalnih dizajnera Humanost na djelu Modna revija za nabavu uređaja sisačkoj pedijatriji

Sufinancirano 1300 vozila

Na predstavljanju prvog električnog automobila u županijskoj upravi bio je i Mario Mihetec, voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Fond je prošle i ove godine počeo novi ciklus objave javnih poziva i natječaja gdje je lani osigurao za dva poziva za fizičke i pravne osobe 22 milijuna kuna, a ove godine povećali smo alokaciju i za javne pozive osigurali 34 milijuna kuna – rekao je Mihetec te dodao da su tim pozivima sufinancirali 1300 vozila.

Proslavljen Dan Sisačko-moslavačke županije Žinić: Čeka nas još puno posla u ostvarivanju planova i projekata, no imamo znanja, iskustva i osobito – volje