Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Energetska obnova školskih objekata kojima upravlja županija

Uz uštede energije, bit će ugodniji boravak učenika i nastavnika

1/5
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Školske zgrade dobivaju, nakon obnove, novo ruho, a uštede su energije i do 66 posto pa je prosječna investicija isplativa već za četiri godine

Na početku nove školske godine učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, Lipovljani, Osnovne škole, Novska, Osnovne škole Vladimira Nazora, Topusko, Osnovne škole Gvozd, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića, Gora, i Osnovne škole Glina ući će u energetski obnovljene objekte.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Blagdan Velike Gospe u svetištu u Gori

– Promijenjena je vanjska stolarija škola, napravljena fasada, zamijenjeni sustavi grijanja i krovišta, postavljena nova rasvjeta. Vrijednost projekata veća je od 30 milijuna kuna. Tijekom ljeta nastavljaju se ili su započeti radovi i na još osam škola – kazuje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Obnova vrijedna 100 mil. kuna

– Osnovna škola Sunja, Područna škola Donja Gračenica, Područna škola Gornja Gračenica, Područna škola Voloder, Područna škola Brestača, Područna škola Bročice, Područna škola Stari Grabovac, Osnovna škola Novska – mali rehabilitacijski centar, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Petrinja počinju obnovu vrijednu gotovo 25 milijuna kuna, a za još sedam škola natječaj za radove raspisat će se na jesen – objašnjava Vlahov.

Energetskom obnovom zgrada osnovnog i srednjeg školstva postižu se značajne uštede u energiji, ali stvara i zdravije i ugodnije okruženje za učenike i zaposlenike škola. Na objektima koji su već u ovoj sezoni grijanja bile pri završetku energetske obnove već su zabilježene uštede na energentima koje pokazuju da će se Sisačko-moslavačkoj županiji, uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, energetska obnova škola isplatiti kao investicija kroz razdoblje od četiri godine. Energetska obnova zgrada škola i zgrada u sustavu zdravstva, kojima je osnivač Županija, a već su realizirane ili će se realizirati u ovoj i idućoj godini, vrijedna je više od 100 milijuna kuna.

Energetska obnova Osam milijuna kuna za škole sa 650 učenika

Tako je proteklog tjedna započela energetska obnova zgrada Doma zdravlja Petrinja na adresi Ulica Radoslava Lopašića 1a, 1b, 1c. Investiciju vrijednu 2,871.487,97 kuna s 1,684.243,17 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Novo grijanje, rasvjeta...

– Radovi uključuju povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova i stropa, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog sustava grijanja, zamjena unutarnje rasvjete, uvođenje sustava kontrolnih mjerila energenata i vode itd. – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Petrinja Zdenko Matijašec dodavši kako nakon završenih radova očekuju uštedu u potrošnji toplinske energije za grijanje i to za 66,08 posto, uštedu primarne energije za 56,44 posto te smanjenje štetne emisije CO2 za čak 58,62 posto.

Oštećena cesta kroz Donje i Srednje Mokrice Sad sanacija, a nagodinu potpuna rekonstrukcija Priznanje za suradnju uz Dan općine Hrvatska Dubica Županija će obnoviti i zgradu Osnovne škole Ive Kozarčanina