Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac ove godine u projekte za školstvo ulaže više od četiri milijuna kuna

Đaci dobivaju udžbenike i pribor, OŠ Braća Seljan imat će jednu smjenu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Dodatnih milijun kuna Grad je osigurao kako bi osnovcima kupio sav obrazovni materijal; radne bilježnice, likovne mape, pribor za tehnički i atlas za pete razrede

Karlovački osnovci, a posebno njihovi roditelji, razveselit će se kada ih idućeg ponedjeljka, kada učenici dođu u svoje razrede, na stolovima dočekaju svi udžbenici, radne bilježnice i školski pribor. Rezultat je to i višegodišnjeg trenda Grada Karlovca koji ulaže u školstvo iznad standarda.

Grad Kutina i ove jeseni pripremio niz projekata za pomoć učenicima Uz knjige, đacima besplatan i sav školski pribor, a Grad izdvaja novac i za prehranu djece

– U gradskom proračunu za ovu godinu izdvojeno je 1,25 milijuna kuna upravo za nabavu radnog, odnosno obrazovnog materijala, a odnosi se na radne bilježnice, likovne mape, pribor za tehničku kulturu koje će dobiti svi učenici osnovnih škola kojima je Grad Karlovac osnivač. Uz to, ove godine odlučili smo se i za nabavu geografskih atlasa za učenike petih razreda, a moći će ih koristiti i u idućim godinama. Država se ove godine uključila u nabavu udžbenika za što je za Grad Karlovac investirao oko 3,5 milijuna kuna. Isporuka je počela na vrijeme, dva tjedna prije početka nastave, tako da će svih naših 3935 osnovaca prvoga dana nastave imati sve što im je potrebno – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica gradskog Odjela za društvene djelatnosti.

Novi namještaj za prvašiće

Gradonačelnik Damir Mandić vjeruje da će osigurani udžbenici i radne bilježnice, dakle osnovni obrazovni materijal za mališane, roditeljima poprilično olakšati kućni budžet.

Nakon vikenda 33. Dana piva u Karlovcu Promenada krcata i gostima iz drugih zemalja

– Ovih dana svjedočimo onome što smo si zacrtali početkom godine. OŠ Braća Seljan, zahvaljujući suradnji s MIOŠ-om, od ove školske godine spremna je za prijelaz na rad u jednoj smjeni. Uvjereni smo da će to podići standard rada u toj školi i povećati atraktivnost škole, kao što je slučaj u drugim školama koje rade samo u prijepodnevnoj smjeni s obzirom na to da je tada roditeljima puno lakše organizirati obiteljski život, ali i svoje radno vrijeme – kazao je gradonačelnik Mandić.

Ove školske godine u dvije će smjene raditi OŠ Turanj, Mahično, Dubovac, Grabrik i Dragojla Jarnević.

Prošle godine je OŠ Banija prešla na rad u jednoj smjeni, OŠ Švarča već nekoliko godina radi u jednoj smjeni, ove godine to će biti OŠ Braća Seljan, a od iduće školske godine i OŠ Dragojla Jarnević prelazi na rad u jednoj smjeni. Uz to, svake godine Grad osigura sredstva za uređenje i energetsku obnovu školskih zgrada. Ove je godine za ljetnih praznika započela energetska obnova OŠ Turanj, dok se u svim ostalim školama uređuju prostorije. U OŠ Dragojla Jarnević uređuje se prostor za još jednu grupu produženog boravka s obzirom na velik interes roditelja za tu uslugu. Veliko je gradilište i OŠ Braća Seljan gdje se uređuju dodatne učionice, postavljaju novi sanitarni čvorovi i instalacije. Riječ je o radovima vrijednim 700.000 kuna.

Karlovački Grabrik dobio novi vrtić Nakon godine radova, otvoren najveći vrtić u gradu koji može primiti oko 220 mališana

– Ove godine u našoj školi događa se zaista puno stvari, od prijelaza u jednu smjenu koji je ključan, zatim smo se proširili u MIOŠ koji je oslobodio tri učionice gdje smo uredili parkete, vrata, obojeni su ormari koji su bili dotrajali i dobili smo jako lijep prostor. Radi se zapadno krilo i kompletno uređuju sanitarije u donjem dijelu gdje je iz tri sanitarna čvora napravljeno njih pet – kazala je Jasmina Budinski, ravnateljica OŠ Braće Seljan. Dodala je i da je Grad nabavio novi namještaj za prvašiće, tako da će njihove učionice biti posebno lijepe i ugodne kako bi im početak školovanja bio što ugodniji i veseliji.

Inače, Grad Karlovac je ove godine za materijalna ulaganja u školstvo izdvojio više od četiri milijuna kuna. Riječ je o novcu Grada Karlovca, decentraliziranim i sredstvima iz fondova EU za energetsku obnovu. Osim za sanacije i obnove, sredstva ulažu i u kvalitetne programe za djecu poput rada s darovitima, preventivnog programa, sufinanciraju i produžene boravke, prijevoz učenika i druge potrebe.

škola U Karlovcu nastavljaju projekt za djecu s poteškoćama u razvoju Svi osnovci koji trebaju asistente u nastavi imat će ih ove školske godine

Promjene u vrtićima

Gradonačelnik Mandić smatra da je iznimno važno držati visok standard i svoj djeci omogućiti kvalitetno provedeno vrijeme i u vrtićima i u školama.

– Na razini Grada Karlovca donijeli smo definitivnu odluku da će od sljedeće pedagoške godine u vrtićima roditelji biti oslobođeni financiranja osnovnog higijenskog materijala i likovnog pribora čija je ukupna vrijednost 300.000 kuna. Taj će trošak ubuduće snositi vrtići. Kako bismo pomogli roditeljima s troje i više djece, lani smo donijeli i proveli odluku o smanjenju cijene vrtića za obitelji s troje i više djece – dodao je gradonačelnik. Najavio je i da će Grad, kada se završe sve faze gradnje novih i preuređenja starih vrtića, razmisliti i o smanjenju cijene vrtića koju plaćaju roditelji.

– Smatram da Grad Karlova,c zahvaljujući i svojim ravnateljima u osnovnim školama i vrtićima i nastavnicima, zaista drži jednu visoku razinu kvalitete i odgoja i obrazovanja u našim ustanovama – kazao je D. Mandić.

U sklopu Dana piva u Karlovcu i 16. Obrtnički sajam i 1. Sajam poljoprivrede s oko 90 izlagača Na sajmu će se moći sklopiti posao, steknuti nove vještine, zabaviti se...