Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Karlovački Grabrik dobio novi vrtić

Nakon godine radova, otvoren najveći vrtić u gradu koji može primiti oko 220 mališana

1/12
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
Rušenje starog i gradnja i opremanje novog vrtića stajalo je 25 milijuna kuna

Nakon godinu dana, koliko je trajala rekonstrukcija starog; rušenje i gradnja novog vrtića, karlovačka gradska četvrt Grabrik postala je bogatija za novi, 25 milijuna kuna, vrijedan vrtić. Riječ je o najvećem vrtićkom objektu u gradu koji može primiti oko 220 mališana, ali i koji ima kuhinju koja hranom opskrbljuje tri vrtića u Karlovcu. 

Otvoren dječji vrtić u Adžamovcima Moderan prostor za svu zainteresiranu djecu

- Neizmjerno smo sretni i ponosni što smo ponovno u svom vrtiću Grabrik. Sada je to potpuno novi, moderan vrtić izgrađen po svim pedagoškim standardima koji se proteže na čak 3000 četvornih metara prostora i koji je, za razliku od starog koji je imao dvije etaže, puno sigurniji za mališane jer je građen kao prizeman objekt s igralištem u središtu. Ovdje imamo 11 odgojnih skupina: 3 jasličke i 8 vrtićkih, centralnu kuhinju i urede  – kazala je Marina Gojak, ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac prilikom službenog otvorenja vrtića Grabrik.

Iako mališani vrtić 'testiraju' još od kraja prošloga tjedna, posebno njegovi novi stanari koji su u njemu 'odradili' i prilagodbu, djeca koja su tijekom godine bila razmještena po drugim gradskim vrtićima, kažu da im je novi vrtić puno ljepši, ima više igračaka, sve je novo, pa i igralište uz vrtić. Zadovoljstvo novim vrtićem nisu krili niti roditelji koji kažu da se stari i novi uopće ne mogu usporediti, da je to razlika kao dan i noć.

Energetska obnova karlovačkog Veleučilišta Karlovac dobio 3,715 milijuna kuna bespovratno za obnovu zgrade

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da roditelji već pet godina izdvajaju novac za obnovu karlovačkih vrtića. Nakon gradnje novih na Turnju, Švarči, obnove Gaze, Banije, i sada nakon otvorenja vrtića u Grabriku, stvari sjedaju na svoje mjesto, dodao je.

- Gradi se i novi u Mahičnu, prvi za koji smo povukli novac EU, u travnju iduće godine radit ćemo Dubovac, onda moramo još nešto obnoviti na Baniji. Taj novac koji svi ulažemo je zalog za budućnost grada i svih nas i nadam se da ćemo morati ulagati još u vrtiće jer bez djece, bojim se, sve što radimo na dobrobit grada nema smisla, jer nas neće biti. Osim novog prostora koji je svakako puno udobniji za boravak djece i njihovih teta, i Grabrik je kao naselje dobio svakako prepoznatljivu i lijepu vizuru - kazao je Mandić i zahvalio tetama u vrtićima bez čijeg se truda i angažmana, zapravo, ne bi mogli realizirati svi ti projekti.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Karlovac Završena gradnja šetnice uz Koranu

- Mi dajemo novac, drugi sve to izgrade, opreme, ali tete su ključne, njihovom organizacijom, odnosnom prema mališanima i strpljenju, mališani su lakše prošli sva seljenja i premještanja – dodao je D. Mandić.

Grad je od ove pedagoške godine odlučio izdvojiti 300.000 kuna za higijenski pribor i pribor za likovni koji roditelji više ne trebaju plaćati, odnosno donositi u vrtiće. 

Martina Furdek-Hajdin, zamjenica župana kazala je, pak, da se ovakvim projektima veseli čitava Karlovačka županija koju posebno raduje da se na području županije upisalo 54 prvašića više nego lani.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Novouređeni vrtić u Belišću Demografska mjera Roditeljima djece koja nisu upisana u vrtiće 1000 kn