Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 240 pregleda
Karlovac

Završena gradnja šetnice uz Koranu

Foto: Grad Karlovac
Uz šetnicu će se uskoro postaviti klupe, dok će sljedeće godine biti postavljeni multimedijski info punktovi, prvenstveno s ekološkim sadržajima

Uz desnu obalu rijeke Korane u Karlovcu završena je gradnja biciklističko-pješačke šetnice, što je prva faza projekta „Susret s rijekom”, a odnosi se na uređenje zaštićenih područja Natura 2000 u Karlovcu, Ozlju i Ogulinu, ukupan projekt vrijedan je 9,2 milijuna kuna, a karlovački dio 3,5 milijuna kuna.

Djelatnici Zelenila održavaju 50 gradskih i prigradskih cvjetnjaka Samo ove godine, za ljepši izgled grada, posađeno je oko 40.000 cvjetova

Uz šetnicu će se uskoro postaviti klupe, dok će sljedeće godine biti postavljeni multimedijski info punktovi, prvenstveno s ekološkim sadržajima, najavljuju iz karlovačke gradske uprave.

- Ti punktovi neće biti uobičajene ploče s podacima, već suvremeni, s multimedijskim sadržajima, te će se moći mijenjati i nadopunjavati, bit će višejezični i prilagođeni osobama s poteškoćama vida ili sluha - rekao je Hini Krunoslav Kralj, zamjenik ravnatelja JU Razvojna agencija Karlovačke županije.

Cilj projekta "Susret s rijekom" je kroz tematske šetnice ljudima dočarati bogatstvo rijeka i života u njima te tako podići svijest o važnosti očuvanja okoliša, održivog korištenja prirodnih resursa i očuvanja biološke ravnoteže područja Natura 2000 uz rijeke Karlovačke županije.

Grad Karlovac u sklopu projekta Kakvart mjesnim odborima i četvrtima podijelio 700.000 kuna Podržali vatrogasna natjecanja u Velikoj Jelsi i Hrnetiću i kup lovaca u Kablarima

- U Karlovačkoj se županiji mora podići svijest o Natura 2000 područjima, jer ona nisu još uvijek dovoljno valorizirana, te nisu dovoljno označena, a kroz ovaj će se projekt to riješiti za Koranu u Karlovcu, Kupu u Ozlju i za Đulin ponor rijeke Dobre u Ogulinu. Ti će prostori uz novu atraktivnost i edukativne sadržaje dobiti i na turističkom značaju, te se na sve tri lokacije očekuje najmanje po 20.000 turista godišnje - rekao je Kralj.

Od ukupno 9,2 milijuna kuna, koliko je projekt vrijedan, 7,8 milijuna kuna financirat će se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.″. Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri gradovi Karlovac, Ozalj, Ogulin, njihove turističke zajednice, te javne ustanove „Natura Viva“ i „Razvojna agencija Karlovačke županije“.

U Karlovcu uređeno drugo reciklažno dvorište Grad ima i mobilna dvorišta, zelene otoke, posebne kante, vrećice u domaćinstvima...