Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Djelatnici Zelenila održavaju 50 gradskih i prigradskih cvjetnjaka

Samo ove godine, za ljepši izgled grada, posađeno je oko 40.000 cvjetova

1/5
Foto: Grad Karlovac
Sve cvjetne kreacije osmišljene su u Zelenilu, a za neke cvjetnjake slobodno se može reći da su prava umjetnička djela, kao što je i ova instalacija pauna, i kao takvi zahvaljujući trudu i vrijednim djelatnicima Zelenila blistaju i daju gradu posebnu toplinu

Grad Karlovac poznat je kao grad brojnih parkova, drvoreda, perivoja te cvijeća. Krase ga predivni cvjetnjaci kojima se posljednjih godina posvećuje naročita pažnja, kako u odabiru zanimljivih i atraktivnih vrsta i boja cvijeća, tako i u kreiranju privlačnih i zanimljivih oblika.

Grad Karlovac u sklopu projekta Kakvart mjesnim odborima i četvrtima podijelio 700.000 kuna Podržali vatrogasna natjecanja u Velikoj Jelsi i Hrnetiću i kup lovaca u Kablarima

Brinu se i o stablima

Djelatnici gradske tvrtke Zelenilo održavaju čak 50 gradskih i prigradskih cvjetnjaka ukupne površine od 2000 četvornih metara. Od toga je čak 20 cvjetnjaka u užem dijelu grada i to, primjerice na Korzu, Promenadi, u Modrušanovu parku. Osam cvjetnjaka krasi površine uz rijeku Koranu, šest cvjetnjaka je u Novom centru, dok su ostali raspoređeni po grobljima te u užoj okolici grada. Ove je godine posađeno oko 40 tisuća cvjetova – ljetnica. Posebno su atraktivne cvjetne instalacije koje tvore prepoznatljive oblike; leptira u Grabriku, natpisa Karlovac kraj Željezničkog kolodvora, prekrasnog cvjetnog pauna uz Koranu, a tu je i raskošan cvjetnjak na kružnom toku u Novom centru i mnogi drugi.

Foto: Grad Karlovac

Ove su godine uređena dva nova cvjetnjaka; na novom kružnom toku uz Školsku sportsku dvoranu na Rakovcu, te cvjetnjak za 440. rođendan grada u šancu na Promenadi.

Sve cvjetne kreacije osmišljene su u Zelenilu, a za neke cvjetnjake slobodno možemo reći da su prava umjetnička djela i kao takvi zahvaljujući trudu i vrijednim djelatnicima Zelenila blistaju i daju gradu posebnu toplinu.

Grad Karlovac ove godine u projekte ulaže više od četiri milijuna kuna Energetska obnova škole Turanj i sanacija dijela zgrade OŠ Braće Seljan

Osim cvjetnjaka koji su iznimno atraktivni zadnjih nekoliko godina, karlovačka je parkovna arhitektura zaštitni znak grada stoljećima, stoga Zelenilo o njima vodi posebnu brigu.

Kao i svi gradovi tako i Karlovac ima znatan broj starih i bolesnih stabala koji zbog narušene statike predstavljaju opasnost za ljude i imovinu te ih je zbog toga potrebno ukloniti. Kako bi zadržali vizure starih drvoreda, sva uklonjena stara stabla obnavljaju se zamjenskom sadnjom. Zelenilo je u proteklih nekoliko godina uz pomoć Grada Karlovca, posadilo više od 1500 komada mladih stabala. Cilj je stalnim akcijama sadnje očuvati i obogatiti parkovnu arhitekturu grada.

I prvu polovicu godine Zelenilo je iskoristilo za sadnju mladih stabala u sklopu revitalizacije i popunjavanja karlovačkih drvoreda. Sredstvima Grada Karlovca kroz program održavanja javnih zelenih površina zasađeno je 91 mlado stablo u raznim dijelovima grada: od Grabrika, Rakovca, Novog centra, Zvijezde do Banije. U Domobranskoj ulici: od križanja s Ulicom kralja Tomislava pa do križanja s Ulicom Tadije Smičiklasa zasađeno su 33 mlada stabla javora mliječ, a uz školu Braće Seljan šest kuglastih javora. U ostalim dijelovima grada popunjavani su drvoredi mladim stablima tulipanovca, platanama, stupolikim grabom, lipama, divljim kestenima, katalpama, vrbama…

Foto: Grad Karlovac

DRAGOCJENA DONACIJA Opremili smo igralište za više od 180 djece iz karlovačkih Zvončića

Tvrtka Zelenilo također je prilikom rekonstrukcije dijela ulice Rakovac, dijela Radićeve ulice i rotora izvodila radove krajobraznog uređenja. Ukupno su zasađene 62 sadnica mladih stabala i to devet sadnica divljeg kestena, 47 piramidalnog graba te šest sadnica javora.

U ulici Rakovac formiran je novi drvored s novom vrstom stupolikog graba, njih čak 40 stabala, koji je prema riječima stručnjaka primjeren uskom koridoru Ulice Rakovac.

Uređen je i novi rotor

Uređenje novog rotora kraj Školske sportske dvorane na Rakovcu bio je izuzetno zahtjevan posao, ali odrađen profesionalno.

Krajobrazno uređenje rotora osmišljeno je po uzoru na rijeke i obalu tako da se središnjim dijelom rotora provlači korito rijeke izvedeno od oblutaka i većih oblih kamena. Dio površine firmiran je kao manje plohe travnjaka, zatim plohe cvjetnjaka na kojim je posađeno sezonsko cvijeće. Zasađene su i plohe na kojima se nalaze trajnice. Sama površina rotora je blago povišena do 60 centimetara u sredini. Na samoj sredini rotora postavljena je instalacija kupskog čamca.

Foto: Grad Karlovac

Rođendansko slavlje bliži se kraju, no ostala su još brojna događanja Naučite hodati po slacklineu, izraditi miniterarij, pa na akustične koncerte Osim slatkovodnog muzeja i muzeja na Turnju, hit su i brojni festivali Karlovac kao turistička destinacija sve je popularniji među stranim, ali i domaćim gostima