Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac ove godine u projekte ulaže više od četiri milijuna kuna

Energetska obnova škole Turanj i sanacija dijela zgrade OŠ Braće Seljan

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Dodatni prostor OŠ Braća Seljan moći će koristiti u obrazovne svrhe, gdje će proširiti kabinetsku nastavu, no tu će se moći provoditi i brojni drugi sadržaj u poslijepodnevnim satima, najavila je dogradonačelnica Navijalić

I dok karlovački osnovci bezbrižno uživaju u ljetnim aktivnostima, u njihovim se školama provode projekti kako bi učenici na jesen imali ugodnije uvjete u školama. Niz je karlovačkih osnovnih škola proteklih godina energetski obnovljeno, a ovoga ljeta na red su došle OŠ Turanj te OŠ Braća Seljan.

U tijeku obnova škola u Svetoj Nedelji Đake i zaposlenike škola Kerestinec i Sveta Nedelja dočekat će potpuno nove prostorije

Nema viša parkiranja

Ovoga ljeta obnova unutrašnjosti OŠ Braće Seljan projekt je vrijedan 700.000 kuna. Njime će se, među ostalim, omogućiti i da 290 učenika te škole od jeseni prijeđe u jednosmjenski rad, s obzirom na to da se uređuju dodatne učionice koje je do sada koristila srednja škola MIOŠ u zgradi naslonjenoj na OŠ Braća Seljan.

– U prizemlju i na katu jednog krila škole uređujemo nove učionice; bit će postavljeni novi parketi, oličeni zidovi, uređeni ormari, a potpuno ćemo obnoviti i sanitarni čvor u tom dijelu zgrade. U idućoj godini planiramo završiti drugo krilo zgrade, postaviti i prilaz za invalide s rampom, potpuno urediti učionice i energetski obnoviti zgradu – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti u Gradu Karlovcu. Pročelnica Sila-Ljubenko i dogradonačelnica Andreja Navijalić s ravnateljicom škole Jasminom Budinski obišle su školu da bi vidjele kako napreduju radovi.

Za energetsku obnovu u školstvu i zdravstvu Županija se prijavila za 25 milijuna kuna iz EU

– U tijeku je i energetska obnova OŠ Turanj, dok se u svim ostalim školama uređuju prostorije, u nekima, poput OŠ Dragojle Jarnević, za još jednu grupu produljenog boravka koju otvaramo, s obzirom na to da je interes velik. Kada je u pitanju jednosmjenski rad, cilj nam je da s takvom nastavom započnemo svugdje gdje je to moguće. Nastava se u dvije smjene još održava u školama Turanj, Mahično, Dubovac, Grabrik i Dragojle Jarnević. Pripremamo izradu projektne dokumentacije za škole za koje smatramo da bi mogle realizirati jednosmjensku nastavu, ali im nedostaje učioničkog prostora – kazala je dogradonačelnica A. Navijalić.

Ovi će radovi svakako osigurati puno kvalitetnije uvjete za rad u zgradi škole. Moram reći i da više nećemo imati probleme s automobilima koji su bili parkirani na igralištu škole. Svi koje smo zamolili prihvatili su naši kritiku, tako da parkiranja na igralištu više nema pa će djeca nesmetano moći održati tjelesni odgoj na tom prostoru – kazala je ravnateljica J. Budinski.

Inače, OŠ Braća Seljan uskoro može računati na cijelu zgradu koju trenutačno koristi srednja škola MIOŠ, a koja, po projektu Grada i Županije, postupno treba iseljavati u Prirodoslovnu školu na Gazi i prostor bivše kožare, ovisno o tome kako će se uređivati prostori za MIOŠ.

U Karlovcu uređeno drugo reciklažno dvorište Grad ima i mobilna dvorišta, zelene otoke, posebne kante, vrećice u domaćinstvima...

Dodatni prostor OŠ Braća Seljan moći će koristiti u obrazovne svrhe, gdje će proširiti kabinetsku nastavu, no tu će se moći provoditi i brojni drugi sadržaj u poslijepodnevnim satima, najavila je dogradonačelnica Navijalić.

Programi za djecu

Inače, Grad Karlovac ove je godine za materijalna ulaganja u školstvo izdvojio više od četiri milijuna kuna. Riječ je o sredstvima Grada Karlovca, decentraliziranim sredstvima i novcima iz EU fondova za energetsku obnovu.

– Osim za sanacije i obnove te sredstva ulažemo i u kvalitetne programe za djecu; poput rada s darovitima, preventivnog programa, sufinanciramo i produžene boravke, prijevoz učenika i druge potrebe. Dodatnih milijun kuna Grad je osigurao kako bismo osnovcima kupili sav obrazovni materijal; radne bilježnice, likovne mape, pribor za tehnički i atlas za pete razrede. Sve će to, uz udžbenike koje prvi put plaća ministarstvo, dočekati učenike u školskim klupama na jesen – dodala je pročelnica D. Sila-Ljubenko.

Skrb o najmlađim sugrađanima Učenicima i udžbenici i bilježnice