Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
U Karlovcu uređeno drugo reciklažno dvorište

Grad ima i mobilna dvorišta, zelene otoke, posebne kante, vrećice u domaćinstvima...

1/5
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovčani su među pet gradova u Hrvatskoj po odvajanju, a odvajaju 24 posto otpada

Nakon reciklažnog dvorišta na Ilovcu, Karlovac je dobio još jedno, reciklažno dvorište na drugom kraju grada, na Maloj Švarči.Ono je prilagođeno i slijepim osobama i tamo će građani, kao na Ilovcu, moči besplatno odlagati razne vrste otpada.

Dobili većinu novca Karlovac može početi komunalno opremati poslovnu zonu Gornje Mekušje

– Zaprimat će 48 vrsta otpada, od kojih 22 opasnog. To je sav otpad s kojim se građani susreću i želimo ga na ovaj način izdvojiti iz miješanog komunalnog otpada kako bi smanjili količine otpada i učinili okolinu zdravijom i ugodnijom za život. Odlaganje je besplatno. Jedino ograničenje je da mogu zbrinuti do 200 kilograma građevinskog otpada bez plaćanja. Primjerice, dovesti 200 kg keramičkih pločica i 200 kg azbestnih ploča - kazao je Tomislav Polić, direktor karlovačke Čistoće. Iako je odlagalište uređeno, otpad će moći preuzimati kada dobije rješenje nadležnog Ministarstva, vjerojatno u rujnu.

Martina Stojkić, voditeljica projekta kazala je da je projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta započet potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je vrijedan 1,570.025 kuna, od kojih EU sufinancira 85 posto.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

– Izgrađeno je i opremljeno sukladno svim odredbama ugovora, asfaltirano, postavljeni su tipski kontejneri, vaga i sve što je potrebno za rad jednog reciklažnog dvorišta. Prilagođeno je slijepim osobama postavljanjem taktilne staze od samog ulaza do prihvatne kućice na kojoj je taktilna ploča s orijentacijskim planom dvorišta - rekla je M. Stojkić.

Grad Karlovac je odradio sve što je, vezano za reciklažna dvorišta po Planu gospodarenja otpadom trebao odraditi, kazao je na otvorenju reciklažnog dvorišta dogradonačelnik Ivan Mrzljak.

440. rođendan grada Karlovca TRI TJEDNA ZABAVE Karlovac proslavio svoj 440. rođendan: Finale zaokruženo balom, vatrometom i Gibonnijem

– Uz ova dva reciklažna, uz mobilno reciklažno dvorište i zelene otoke stvorene su pretpostavke za odvajanje komunalnog otpada. Građani se mogu ponositi time da su među pet gradova u Hrvatskoj koji imaju najveći postotak odvajanja otpada, 24 posto, a ovo reciklažno dvorište će doprinijeti daljnjem povećanju odvajanja otpada- naveo je I.Mrzljak.