Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac u sklopu projekta Kakvart mjesnim odborima i četvrtima podijelio 700.000 kuna

Podržali vatrogasna natjecanja u Velikoj Jelsi i Hrnetiću i kup lovaca u Kablarima

1/3
Foto: Grad Karlovac
Čestitam DVD-u što je uspio okupiti 420 djece na ovom natjecanju, ne samo iz grada i županije nego i iz drugih dijelova Hrvatske, kazao je Ivan Mrzljak, dogradonačelnik Karlovca u Hrnetiću

Projekt Kakvart koji je pokrenuo Grad Karlovac pokazao se iznimno uspješnim. Model prema kojem mjesni odbori i gradske četvrti predlažu svoje projekte; od uređenja igrališta, održavanja likovnih kolonija, vatrogasnih natjecanja, nastupa folkloraša, postavljanja ploča za punjenje mobitela ili niz drugih ideja, omogućio je podizanje kvalitete života u naseljima diljem Karlovca. Grad Karlovac je u ovoj godini u sklopu Kakvarta podijelio 700.000 kuna putem javnog natječaja na koji su vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora predavala svoje prijedloge.

zaustavljanje najezde Započelo zaprašivanje komaraca u Karlovačkoj županiji

Tijekom čitave godine

Projekti se provode tijekom čitave godine, no u ljetnim mjesecima najčešća su natjecanja upravo vatrogasaca, budući da karlovačko područje ima gotovo stoljetnu tradiciju okupljanja mještana u dobrovoljna vatrogasna društva.

Upravo u naselju Velika Jelsa održano je 10. Vatrogasno natjecanje sa zaprežnim špricama koje je kroz Kakvart podržano s 28.000 kuna.

Riječ je o manifestaciji koja se tradicionalno održava u povodu blagdana Sv. Margarete i Dana grada Karlovca, a kojom se podsjeća na dugu tradiciju vatrogastva u tome kraju, te na tehniku, odnosno vozila kojima su nekada lokalni vatrogasci izlazili na požarišta.

Ove je godine na natjecanju sudjelovalo 20-ak DVD-a s područja grada Karlovca i Karlovačke županije odnosno oko 180 natjecatelja, ali bilo je tu i 300-tinjak posjetitelja koji su se nakon bodrenja i družili s natjecateljima.

– Cilj je pokazati mlađim naraštajima, mještanima Velike Jelse i ostalim uzvanicima kako se nekada gasila vatra originalnom zaprežnom špricom koja datira iz vremena kada nije bilo energenata nego su je vukli konji, a sve u svrhu njegovanja kulturne baštine, tradicije i običaja – kazali su u DVD-u.

Grad Karlovac ove godine u projekte ulaže više od četiri milijuna kuna Energetska obnova škole Turanj i sanacija dijela zgrade OŠ Braće Seljan

Mjesni odbor Kablar organizirao je Županijski kup u lovnom streljaštvu na kojem se okupio velik broj lovaca sa svih lovnih područja u županiji, a iz projekta Kakvart za ovo je natjecanje dodijeljen najveći iznos od 70.000 kuna,

I DVD Hrnetić-Novaki za organizaciju 22. kupa Četiri rijeke dobio je sredstva Kakvarta i to u sklopu projekta ‘Bogu na slavu – Domovini na čast’ koji je na natječaj prijavila gradska četvrt Drežnik-Hrnetić, a kojim se obilježava 160 godina područne škole Hrnetić, 110 godina DVD-a i 875 godina od prvog pisanog spomena župe Hrnetić.

Iz Kakvarta dobili su 50.000 kuna za niz manifestacija, uključujući i ovo natjecanje.

Po riječima Ivana Čačkovića, predsjednika DVD-a, natjecalo se 40 ekipa podmlatka i mladeži u kategorijama od šest do 12 godina, te od 12 do 16 godina. Najmlađi su vatrogasci izvodili vježbu s brentačama i trčali štafetu bez prepreka.

DRAGOCJENA DONACIJA Opremili smo igralište za više od 180 djece iz karlovačkih Zvončića

Način zbližavanja ljudi

– Grad Karlovac je ove i prošle godine, uz financiranje projekata komunalne naravi, uveo i Kakvart kako bismo podržali neka društvena zbivanja u gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Čestitam DVD-u što je uspio okupiti 420 djece na ovom natjecanju, ne samo iz grada i županije nego i iz drugih dijelova Hrvatske. Ujedno čestitam DVD-u 110. obljetnicu. Nastavit ćemo s ovakvim aktivnostima podržavanja društvenih događanja u mjesnim odborima i gradskim četvrtima jer to se pokazalo jako bitnim. Tako se ljudi druže i zbližavaju – kazao je Ivan Mrzljak, dogradonačelnik Karlovca u Hrnetiću.

Glavni partner Gradu Karlovcu u projektu Kakvart je kompanija Heineken Hrvatska s brendom Karlovačko. 

440. rođendan grada Karlovca TRI TJEDNA ZABAVE Karlovac proslavio svoj 440. rođendan: Finale zaokruženo balom, vatrometom i Gibonnijem