Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Osim slatkovodnog muzeja i muzeja na Turnju, hit su i brojni festivali

Karlovac kao turistička destinacija sve je popularniji među stranim, ali i domaćim gostima

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ivanjskim krijesom započelo je Zvjezdano ljeto, manifestacija kojom Karlovac slavi 440. rođendan

Karlovac je ovih dana mjesto susreta gostiju iz raznih krajeva svijeta, budući da manifestacija Zvjezdano ljeto dovodi u grad izvođače iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Svaki kutak grada je pozornica. Stalni porast broja turista i noćenja u Karlovcu pokazuje da su i brojne manifestacije doprinijele pozicioniranju grada u krug atraktivnih kontinentalnih turističkih destinacija. Činjenica je da je blizina Plitvičkih jezera privukla određeni broj turista, posebice iz Republike Koreje koji na putu prema Nacionalnom parku odsjedaju u gradu na četiri rijeke i razgledavaju i brojne zanimljive lokacije grada koji je izgrađen u obliku šesterokrake zvijezde.

Već sada brojni građani i turisti s oduševljenjem sjednu u retro dnevni boravak Karlovac Nova turistička atrakcija - dnevni boravak na otvorenom

Porast broja turista

Već i ta priča, ali svakako i činjenica da kroz grad prolaze četiri rijeke, a na par minuta hoda od centra grada imamo prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj sa sadržajima kojih bi se posramile i neke hit destinacije na Jadranu, privlače sve brojnije posjetitelje.

– U prvih pet mjeseci ove godine Karlovac bilježi 13 posto više dolazaka, te 18 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2018. Najveći broj noćenja i dalje ostvaruju strani turisti iz Republike Koreje, a iza njih su drugi po broju noćenja domaći turisti koji su ostvarili čak 20 posto veći broj noćenja u odnosu na prošlu godinu. Zajedničkim snagama u suradnji sa svim dionicima u gradu, radimo na turističkoj ponudi Karlovca, a turisti i posjetitelji to prepoznaju – kazala je Marina Burić, direktorica karlovačke Turističke zajednice.

Brojni su sadržaji koje turisti i posjetitelji mogu obići u Karlovcu. Aquatika, jedinstven slatkovodni akvarij u kojem posjetitelji mogu pratiti život jedne rijeke od izvora do ušća, iznimno je zanimljiv djeci, ali i odraslima, posebno ribičima. Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj jedinstven je muzej uređen u nekadašnjem vojnom kompleksu koji će uskoro biti otvoren posjetiteljima.

Karlovac Ivanjski krijesovi na obalama Kupe

Stari grad Dubovac, osim što ćete na ondašnjoj izložbi naučiti o povijesti grada, odvest će vas na vidikovac s kojeg se može razgledati grad i okolica. Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva, uz Gradski muzej, tek su neke od lokacija koje turist može pogledati dok obilazi karlovačku Zvijezdu. Uživanje u vožnji žitnom lađom na Kupi poseban je užitak.

– Vrlo dobru suradnju imamo i s turističkim agencijama iz Karlovca koje imaju vrlo atraktivne turističke proizvode i raznoliku ponudu aktivnog odmora na rijekama - rafting, kanuing, ronjenje. Tu su i off road vožnje, plovidba žitnom lađom Zora, obilasci grada, kulturne rute, sakralna ruta u suradnji s franjevcima te brojni drugi sadržaji. Osim toga, manifestacije igraju veliku ulogu u turističkoj promociji grada. Njih je doista mnogo, posebno tijekom ljeta – dodaje Marina Burić.

Riječno kino

Zvjezdano ljeto manifestacija je kojom Karlovac slavi svoj 440. rođendan; započela je Ivanjskim krijesom, a završava rođendanskim balom 13. srpnja. Tijekom Zvjezdanog ljeta posjetitelji će moći uživati u brojnim sadržajima; koncertima, predstavama, plesu, nastupima zborova.

Investicija je obogatila gradsku četvrt U Karlovcu otvoren novi hotel Florian&Godler sa četiri zvjezdice i sa 64 ležaja

Posebno je zanimljiv i Međunarodni festival folklora koji traje do 6. srpnja i na kojem će ove godine u Karlovcu gostovati plesači iz Kine, Ukrajine, Meksika, Južne Koreje, Obale Bjelokosti te tihooceanskog otoka Guama. Posebno će atraktivan biti Gastro show 3. srpnja kada će u kuhinji na otvorenom folkloraši sami kuhati i predstaviti svoja tradicionalna jela.

Karlovac ima doista ljeto bogato programima, jer nakon Zvjezdanog ljeta tu su Riječno kino od 18. srpnja do 2. kolovoza s projekcijama filmova na otvorenom odnosno na obalama rijeka, zatim je od 19. do 21.7. Međunarodni etno jazz festival, a od 30. kolovoza do 3. rujna održavaju se Dani piva.