Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Poticaji civilnom društvu i najpotrebitijima

Prva baranjska zaklada za udomljenu djecu

Beli Manastir
Foto: Projektant: Bruno Andrašić
Više od 1,4 milijuna kuna izdvojio je Grad Beli Manastir za socijalna davanja u 2017., a skrbe, ističe gradonačelnik T. Rob, za sve svoje građane

Više od 1,4 milijuna kuna izdvojio je Grad Beli Manastir za socijalna davanja u 2017. Od toga, više od 50.000 kuna utrošeno je za jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženima, a za subvencije stanarina, odvoza smeća, komunalne naknade i utroška vode izdvojeno je više od 200.000 kuna. Isplaćena je i jednokratna novčana pomoć socijalno ugroženoj djeci, a podijeljene su i uskrsnice umirovljenicima, što je stajalo više od 190.000 kuna.

Za bebe 2000 kuna

– Skrbimo za sve naše građane, ne samo socijalno ugrožene, pa smo lani subvencionirali ljetovanje djece iz OŠ Dr. Franjo Tuđman i OŠ Šećerana, s više od 40.000 kuna. Participiramo u cijeni vrtića s oko 50.000 kuna, a sufinanciran je i školski pribor za osnovnoškolce s više od 160.000 kuna – navodi gradonačelnik Tomislav Rob.

Ivan Anušić završetak za dvije godine Anušić: Dogovoren nastavak izgradnje 5C koridora u punom profilu autoceste

Naknade za novorođenčad iznosile su lani ukupno 40-ak tisuća kuna, no taj će iznos u 2018. biti znatno veći. Naime, za svaku bebu isplaćivat će se 2000 kuna, dok je ranije isplaćivano 1000 kuna. Umirovljenici i primatelji socijalne pomoći u ožujku su, pak, dobili po 150 kuna uskrsnice.

Više od 140 udruga registrirano je na području jedinog baranjskog grada, a gradska uprava u 2018. pomaže u radu njih 70-ak. Isplaćeno je ove godine već 418.580 kuna za 43 projekta u kulturi, socijalnoj zaštiti i razvoju gospodarskih djelatnosti.

Projekt "Socijalne trgovine"

– Ističe se projekt "Socijalne trgovine", udruge Prijatelji svetog Martina, koji sufinanciramo s 9050 kuna. Kroz projekt se financira rad dvije i jedine socijalne trgovine u Baranji, u Belom Manastiru i Popovcu. Baranjci koji su izloženi velikom riziku od socijalne isključenosti mogu u njima, u okviru propisanog iznosa, bez naknade dobiti najpotrebnije, a njihova djeca sudjelovati u besplatnim slobodnim aktivnostima. Projekt provode 44 volontera te skrbe za 230 obitelji, u kojima je 500-injak ljudi – govori Rob.

Panturist Očajni Slavonci Ukinuli im 72 linije: 'Ugrožena nam je egzistencija, tjeraju nas da idemo iz Hrvatske'

Projekt "Besplatni topli obroci za starije i nemoćne osobe" mirovne grupe Oaza, financiraju s 85.000 kuna, a korisnika je 35. Planira se i izgradnja PEER centra u Šećerani koji će, osim udruga i mladih poduzetnika, udomiti i prvu baranjsku zakladu za udomljenu djecu "PUT". Zaklada "PUT" stipendirat će udomljenu djecu koja izlaze iz sustava udomiteljstva, pomoći im u osamostaljenju, prekvalifikaciji i zapošljavanju. Osnovat će se Stambena zajednica u Šećerani koja će se dijelom financirati prihodom od hostela u kojem će mladi moći i raditi.

Investicije u Belom Manastiru Velika investicija u prigradskom naselju U domu Branjin Vrhu uređuje se vrtić Cvrčak Beli Manastir Stopa sv. Martina Baranjski grad ucrtava se na hodočasničku kartu