Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Velika investicija u prigradskom naselju

U domu Branjin Vrhu uređuje se vrtić Cvrčak

Investicije u Belom Manastiru
Foto: Grad Beli Manastir
Svrha je formirati jedinstveni prostor za predškolsku djecu, djecu s poteškoćama u razvoju i civilne udruge – ističu u Gradu

Građevinske skele postavljene su po derutnoj zgradi, a zapušteni društveni dom u Branjinom vrhu “okupirali” su radnici. Kada osvane u novom ruhu, koncem godine, njime će, među ostalima, potrčati mališani. Počelo je, naime, uređenje doma Branjin Vrh, u prigradskom naselju Belog Manastira. Investicija je vrijedna 7,08 milijuna kuna, od čega nepovratna potpora iznosi 6,02 milijuna, a iz gradskog proračuna izdvaja se 1,06 milijuna. Ugovor za dodjelu nepovratnih sredstava potpisan je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

Grobnica sovjetskih vojnika u Iloku Žrtve II. svjetskog rata Rusi u Iloku obnavljaju grobnice i obelisk poginulih sovjetskih vojnika

Adresa i za sajmove

Bruto površina zgrade proteže se na 1262 četvorna metra, najviše je “kvadrata”, njih 123, rezervirano za Dječji vrtić Cvrčak, a bit će tamo i dvorana za vježbanje, senzorna soba, višenamjenska dvorana, uredi za udruge te vanjsko igralište i spremište za udruge.

– Naselje Branjin Vrh broji oko 1200 stanovnika, a nema prikladnog zatvorenog, ni otvorenog prostora za javna događanja i aktivnosti. Jedini zatvoreni prostor društvene namjene je derutna građevina sagrađena u 1950-im godinama, s približno tisuću “kvadrata”, od čega su na 170 trgovina i kafić, a ostatak zgrade i okoliš su zapušteni – navode u gradskoj upravi.

Uređenjem doma stoga žele osigurati potrebnu infrastrukturu javnim funkcijama, ali i zaštititi te stvoriti nove mogućnosti za sve osjetljive skupine.

– Svrha je formirati jedinstveni prostor za predškolsku djecu, djecu s poteškoćama u razvoju i civilne udruge. Jedan je od gorućih gradskih problema predškolski odgoj, koji ne zadovoljava standarde obrazovanja, pa će u toj zgradi djelovati vrtićka skupina, ali i radit će se s djecom s posebnim potrebama. Naime, zbog nedostataka prostora vrtićke su skupine prevelike pa ne funkcioniraju po pedagoškim standardima. Nova skupina omogućit će djeci kvalitetan prvi korak u obrazovanje, kao temelj buduće ekonomske neovisnosti – ističu u Gradu.

Djeca s posebnim potrebama pak u senzornoj će sobi razvijati osjetila i osigurat će se njihov psihofizički napredak. Dom Branjin Vrh bit će i adresa za sajmove te turističke i kulturne manifestacije, što će, naglašava se, uvelike pridonijeti živosti područja i kvaliteti života građana.

Tamburaški sastav Staro gnijezdo Veliki uspjeh Tamburaši iz Čakovca i Belice najbolji u Hrvatskoj

Kuća baranjskog kulena

Inače, u skladu s Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. i Metodologijom provedbe Programa regeneracije Grad Beli Manastir i Općina Darda pripremili su Intervencijski plan s naglaskom na fizičku, socijalnu i gospodarsku regeneraciju. Grad je zacrtao, tim planom, 14 infrastrukturnih i 12 soft projekata te dodjelu sredstava lokalnim poduzetnicima i udrugama. Uskoro počinje izgradnja Kuće baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, ali i nove gradske knjižnice, učeničkog doma te socijalnih stanova. “Startat” će i uređenje prometnog centra u Belom Manastiru, kao i uređenje gradskog sportskog parka, zatim PEER centra u Šećerani te Šećeranskog jezera.

– Cilj tih projekata je učiniti grad Beli Manastir oazom obiteljskih vrijednosti, vitalnom i kohezivnom zajednicom svjesnom razvojne snage svojeg identiteta, baziranoj na obrazovanju, poduzetništvu i poboljšanju kvalitete života za sve svoje građane. Osnovni preduvjet za urbanu regeneraciju je kreiranje novih radnih mjesta i poboljšanje postojećih poticanjem razvoja poduzetništva i samozapošljavanja – zaključuju.

radovi Projekt od 2,6 milijuna kn Uređivat će cestu u Belišćanskoj i Gupčevoj