Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Žrtve II. svjetskog rata

Rusi u Iloku obnavljaju grobnice i obelisk poginulih sovjetskih vojnika

Grobnica sovjetskih vojnika u Iloku
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Gradske vlasti Iloka još nisu službeno upoznate s planovima veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Hrvatskoj aktivno radi na obnovi jedne od najvećih vojnih grobnica sovjetskih vojnika poginulih tijekom Drugoga svjetskoga rata na području Hrvatske koja se nalazi u gradu Iloku na krajnjem istoku Hrvatske. Rekao je to za rusku novinsku agenciju TASS glasnogovornik ruske diplomatske misije, prvi tajnik Dmitrij Maljcev. Prema njegovim riječima, radovi na rekonstrukciji, popravku i obnovi grobnice su u završnoj fazi.

– Planirano je obnoviti obelisk, staviti nove nadgrobne ploče i postaviti spomen-ploče s imenima poginulih sovjetskih vojnika. Do kraja ljeta će nam, kao naručiteljima, biti predstavljeni rezultati radova – rekao je Maljcev dodajući kako se lokalne vlasti prema grobnici odnose s poštovanjem.

Ipak, o informaciji da Ruska Federacija planira obnoviti spomenik stradalim vojnicima Crvene armije prilikom oslobađanja Iloka, gradske vlasti još nisu službeno upoznate. Niti bivši gradonačelnik Zvonimir Dragun ni nova gradonačelnica Marina Budimir za sada nemaju nikakvih službenih informacija.