Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

Prva brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Nositelj projekta je Ministarstvo zdravstva, a partnerske institucije su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu

U luci Gruž u Dubrovniku upriličena je primopredaja brodice nabavljene u sklopu projekta ‘Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima uspostavom hitne pomorske medicinske službe’. Zahvaljujući ovom plovilu, zdravstvena skrb domicilnog stanovništva i turista na otocima dobit će na kvaliteti.

Projekt od 10,1 mil. eura

Nositelj ovog projekta, vrijednog 10,1 milijuna eura, je Ministarstvo zdravstva, a partnerske institucije su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Dio sredstava osiguran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se dio sufinancira sredstvima državnog proračuna.

– Napomenut ću danas ovdje da Dubrovačko-neretvanska županija, zajedno s Ministarstvom zdravstva i Vladom Republike Hrvatske, provodi vrlo važne projekte u segmentu zdravstva i unapređenju zdravstvene zaštite. Osim danas dodijeljene brodice za potrebe hitne medicinske pomoći spomenut ću i nedavno otvorenu Dnevnu bolnicu u Metkoviću, kao i potpisani sporazum s ministrom zdravstva o zajedničkoj nabavi CT uređaja za domove zdravlja u Metkoviću i Korčuli. Dubrovačko-neretvanska županija pripremila je i prijavila projekt obnove Specijalne bolnice Kalos i prijavila ga na natječaj Ministarstva turizma i sporta te čekamo rezultate. Taj nam je projekt jako važan i borit ćemo se za njega te će on svakako poboljšati uvjete Kalosa, kao jako važne rehabilitacijske i zdravstvene ustanove u našoj županiji. Iskoristit ću priliku da još jednom zahvalim i našoj Vladi i ministarstvu na pomoći i učaganjima u zdravstvo na području naše županije – istaknuo je između ostalog župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Brodica je duga oko 15 metara te postiže maksimalnu brzinu od 35 čvorova za pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađena je od aluminjske legure te može ploviti i u najtežim uvjetima na moru. Brodica je u potpunosti opremljena medicinskom opremom i uređajima.

Prva od šest brodica

U skladu s potpisanim sporazumom, medicinski dio posade plovila osigurava Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, a za nemedicinski dio posade zadužena je Lučka kapetanija.

Isporučena brodica prva je od šest plovila koja se grade u sklopu projekta ‘Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima uspostavom hitne pomorske medicinske službe’. Svečanoj primopredaji nazočili su ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, lučki kapetan Mato Kekez te drugi uzvanici.

Ruralni turizam Prijam kod župana za dobitnike Suncokreta financijska potpora Sa sedam udruga ugovori od 56.000 eura Sporazum o zajedničkoj nabavi potpisali su župan Dobroslavić i ministar Beroš CT uređaji za domove zdravlja Korčula i Metković