Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Kako je oslobođena zapadna Slavonija

Prva vojna akcija Domovinskog rata zvala se “Otkos 10”

Okrugli stol Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U Sportsko-rekreacijskom centru Kukavica 28. i 29. siječnja održat će se okrugli stol, a očekuju se ministri obrane, branitelja... Tema okruglog stola obuhvaća događaje vezane uz oslobođenje vojarni koje je omogućilo naoružavanje hrvatske vojske i policije

Prije 26 godina, 31. listopada 1991. postrojbe HV-a i MUP-a Republike Hrvatske krenuli su u prvu vojnu operaciju naziva „Otkos 10“ provedenu u Domovinskom ratu s ciljem oslobađanja Bilogore. Upravo zbog toga događaja, koji je u javnosti rijetko poznat kao prva vojna operacija, ovih je dana održan radni sastanak kao priprema za održavanje okruglog stola naziva „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu“ koji će se održati 28. i 29. siječnja u Sportsko-rekreacijskom centru Kukavici.

1/3 Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs razgovarao je s predstavnicima Ministarstva obrane RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, Glavnog stožera oružanih snaga RH i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata o temama koje bi trebale valorizirati i približiti javnosti značaj oslobođenja Zapadne Slavonije.

Prve oslobodilačke operacije

Naime, tema okruglog stola obuhvaća vremena i događaje vezane uz oslobođenje vojarni koje je omogućilo naoružavanje hrvatske vojske i policije, a potom i oslobođenje prvih prostora u Republici Hrvatskoj i to u akcijama Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91. Riječ je o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu zahvaljujući kojima je oslobođeno 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, točnije 130 sela i zaselaka. Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Đuro Crkvenac, smatra kako zapadno slavonsko bojište nije dobilo mjesto u povijesti koje zaslužuje.

– Cilj okruglog stola je jednostavan, a to je saznanje prave istine te da ista nađe svoje mjesto u vojnoj literaturi na Hrvatskom vojnom učilištu. Predugo su ove hvalevrijedne vojne akcije bile u drugom planu – kazao je Crkvenac istaknuvši kako su Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91 zapravo bile prekretnice Domovinskog rata. Inače, u operaciji Otkos 10, čiji je bio član i sam Crkvenac, sudjelovalo je 2647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno. Tih se vremena prisjetio i brigadir Sandi Knežević, pripadnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se ne bi zaustavio samo na ovom pokretu, već bi organizirao okrugle stolove na istu temu, ali kroz čitavo razdoblje rata.

Izaslanik predsjednice

– Kao što znamo, Domovinski je rat podijeljen na tri etape, a da bi se ova cjelina završila potrebno je Zapadnu Slavoniju staviti u taj kontekst i odati joj priznanje za izniman doprinos tijekom čitavog rata – objasnio je Knežević. Župan Damir Bajs naglasio je kako su te operacije bile važne ne samo za naš kraj, već i za Republiku Hrvatsku te prijeko potrebnim smatra razjašnjavanje svega što je bilo vezano za oslobođenje vojarni, što je omogućilo kasnije i naoružavanje Hrvatske vojske i policije. Istaknuo je i kako su ministar obrane Republike Hrvatske i potpredsjednik Vlade prepoznali ovu inicijativu i dali potporu te na taj način dali doprinos u organizaciji ovog okruglog stola. 

– Očekujemo da će okruglom stolu biti nazočan ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a vjerujem da će se pridružiti i Ministarstvo unutarnjih poslova, uz, naravno, predstavnike Oružanih snaga Republike Hrvatske – kazao je župan Bajs.

Bjelovar postaje prvi e-grad Okretanje novim tehnologijama Digitalizacija gradske uprave - Bjelovar postaje prvi e-grad U Općoj bolnici bjelovar ponovo počela raditi onkološka ambulanta Dobre vijesti na početku godine Pacijenti odahnuli, u bolnicu se vraća onkološka ambulanta