Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Pravilnik o stimulacijama, dodacima na plaću i prekovremenom radu

Prvi grad u Hrvatskoj koji stimulira službenike

Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar
Ovo radimo jer ne pristajemo na uravnilovku. Treba dodatno nagraditi uspješne službenike i namještenike – kaže gradonačelnik Hrebak

Bjelovar je prvi grad u državi koji je donio Pravilnik o stimulacijama, dodacima na plaću i prekovremenom radu. Gradonačelnik Dario Hrebak sa svojim suradnicima, koji su ujedno i nagrađeni, predstavio je novu ideju o stimulaciji zaposlenika koji su pokazali izvanredan trud tijekom godine.

bolnica Zdravstvo, kultura Za bjelovarske udruge izdvojeno iz proračuna 530.000 kuna

Smanjili broj djelatnika

Pravilnikom se utvrđuju uvjeti i postupak za isplatu uvećane plaće na temelju ostvarenih iznimnih i natprosječnih rezultata rada službenika i namještenika Grada Bjelovara. Stimulacija će se isplaćivati za rad na dodatnim poslovima, za rad na projektima, kao i za ostvarenje pozitivnog financijskog učinka za Gradsku upravu. Također će se isplaćivati i za natprosječnu kvalitetu obavljenih poslova te uspješno i pravovremeno obavljanje poslova odsutnog djelatnika uz redovno obavljanje vlastitih poslova i slično. Visina stimulacije određuje se u postotku od plaće radnika za taj mjesec, a najviše do tisuću kuna neto. Gradonačelnik Hrebak predstavio je i trinaest djelatnika koji će dobiti stimulaciju na plaći na temelju ostvarenih iznimnih i natprosječnih rezultata rada. Rad djelatnika praćen je od početka godine do travnja, a nagrađeni su iz različitih upravnih odjela. Posebno su istaknuti oni koji rade na poslovima legalizacije i izdavanja građevinskih dozvola radi kojih je Bjelovar treći grad u Hrvatskoj s obzirom na brzinu izdavanja, zatim oni koji rade na povlačenju novca iz europskih i nacionalnih fondova te na poslovima arhiva. Među njima se istaknula Željka Vizi, voditeljica Odsjeka za naplatu i pravne poslove koja je svojim idejama i njihovom provedbom uvelike pridonijela radu gradske uprave, poput izrade plana otplate dugova tijekom 24 mjeseca. Tu je i Siniša Kolesarić, inženjer građevine iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora, koji je nagradu dobio zbog ažurnog rješavanja predmeta legalizacije.

– Zahvaljujem gradonačelniku i pročelniku Ivici Markovinoviću koji me nominirao, kolegama za timski rad jer bez njih ovo ne bismo ostvarili. Nadam se da ćemo se i dalje pokazati dobrim rezultatima. Od 6500 pristiglih zahtijeva riješili smo čak 99 posto – objasnio je Kolesarić. Njihovim radom posebno je bio inspiriran gradonačelnik Hrebak.

– Ovo radimo jer ne pristajemo na uravnilovku. Treba dodatno nagraditi uspješne službenike i namještenike. Želimo poslati poruku i svima ostalima, koji nisu nagrađeni u prvom krugu isplate stimulacija, da se dodatno motiviraju jer u proračunu je predviđeno 200.000 kuna za nagrade, odnosno za vrijedne djelatnike. Primjerice, moram spomenuti da je Grad Bjelovar treći grad u Hrvatskoj s obzirom na brzinu izdavanja različitih dozvola, čime se iznimno ponosimo, a ljudi koji su tome pridonijeli, takvoj promociji Grada, trebaju biti i nagrađeni.

Odlučuje gradonačelnik

U tijeku je digitalna transformacija Gradske uprave, kojom želimo biti još učinkovitiji, brži i imati bolju uslugu prema građanima, a samim time i olakšati posao službenicima. Već smo smanjili broj djelatnika, a s godinama ćemo ih i dalje smanjivati, ali i propisno nagrađivati s obzirom na njihovu sposobnost i trud. Namjera je razbijati dogmu da su službenici uhljebi – istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

Prijedloge za isplatu stimulacija djelatnicima davat će pročelnici upravnih odjela, o čemu će odlučiti gradonačelnik. U određenim slučajevima gradonačelnik može sam predložiti i nagraditi određenog djelatnika za izniman rad. Na konferenciji za novinare istaknuto je i kako će gradonačelnik posebnom odlukom u sklopu dana grada nagrađivati i dugogodišnje, vjerne djelatnike koji odlaze u mirovinu.

Dario Hrebak Investicije Ministarstvo državne imovine darovat će zemljište bivše vojarne Bjelovaru