Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Za turističke projekte kojima će se brendirati sadržaji iz Međimurja odobreno je novih 1,2 milijuna kuna, a najavljeni su i novi

Prvi sa svjetskim certifikatom Green Destinations

1/2
Foto: Međimurska županija
Međimurje će se kandidirati za certifikat Green Destinations Standard, globalno priznanje za kvalitetu i održivo upravljanje destinacijom, kojeg nema još nitko u Hrvatskoj

Za turističke projekte kojima će se brendirati turistički sadržaji Međimurja, unaprijediti destinacijski informacijski sustav i izraditi 
priprema za dobivanje certifikata Green Destinations odobreno je novih 1,2 milijuna kuna. Međimurje će biti prva županija u Hrvatskoj koja će nositi tu svjetski priznatu markicu održivog turizma, rečeno je na predstavljanju.

Jedinstven ekomuzej

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i sporta, Međimurje će se kandidirati za certifikat Green Destinations, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i dodao da je dobivanje certifikata velik iskorak za prepoznatljivost Međimurja i kvalitetu turističke ponude. Green Destinations je organizacija osnovana 2014. godine s ciljem pružanja platforme za certificiranje i promicanje zelenih turističkih odredišta, a odabire se prema 80-ak kriterija Globalnog vijeća za održivi turizam koje je odobrilo dodjelu certifikata.

– Certifikat posjeduje oko 200 destinacija diljem svijeta, a Green Destinations Standard krajnja je razina globalnog priznanja za kvalitetu destinacije i održivo upravljanje destinacijom. U Hrvatskoj nijedna destinacija za sada ne posjeduje taj certifikat, odnosno Mali Lošinj nositelj je srebrne nagrade Green Destination. Na našu zastavu pokraj nagrade za Europsku destinaciju izvrsnosti, Decantera, titule Europske regije sporta, UNESCO-ova priznanja i titule najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma, želimo dodati još jednu markicu, koju definitivno zaslužujemo – rekao je župan Matija Posavec.

Za izradu integriranoga koncepta pripreme i certificiranja izdvojit će se 200.000 kuna, dok će se 228.000 kuna osigurati za unaprjeđenje destinacijskog informacijskog sustava Međimurja.

– Istraživanje koje je za naše potrebe proveo Institut za turizam pokazalo je da se čak 76 posto naših gostiju o Međimurju informiralo putem interneta, i to je pokazatelj koji govori kako je važno da imamo dobro razvijene web-stranice i sustav koji može  odgovoriti na potrebe gostiju, ali i sektora i lokalne zajednice – rekao je Rudi Grula.

Uz ta dva projekta, 780.000 kuna usmjerit će se u brendiranje prvog ekomuzeja u ovom dijelu regije, nazvanog  “Međimurje malo”, koji sjedinjuje i vrhunski interpretira kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja.

Sto dvoraca na sjeveru

Dosad je u taj projekt uloženo ukupno 10 milijuna eura, a od jeseni će krenuti promotivna kampanja usmjerena na domaće i inozemno tržište. Uz 1,2 milijuna kuna, stiglo je i 140.000 kuna za promociju projekta “100 dvoraca Sjeverne Hrvatske”.

– Uskoro otvaramo vidikovac na Mađerkinom bregu, a fokus nam je na novim projektima koje želimo realizirati: to su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu i palače Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, Kuća Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centri 
za interpretaciju Sveti Jeronim  u Štrigovi i Dravski zlatari u Donjem Vidovcu – rekao je župan Posavec.