Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
u spomen braniteljima

Prvo obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

1/29
Taj datum je izabran u znak sjećanja na 5. prosinca 1991. godine, kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, u kojima je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna osoba se još uvijek smatra nestalom

U povodu prvog obilježavanja Dana obrane grada Osijeka, 5. prosinca, izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka te braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata u srijedu su na upalili svijeće i položili vijence na spomen obilježja poginulim braniteljima..

Polaganje vijenaca za poginule u Domovinskom ratu Prvo obilježavanje Dana obrane grada Osijeka "Taj dan poginulo je 28 branitelja i četiri civila"

Odluku da se 5. prosinac obilježava kao Dan obrane grada Osijeka donijelo je prije nekoliko mjeseci osječko Gradsko vijeće na prijedlog braniteljskih udruga. Taj datum je izabran u znak sjećanja na 5. prosinca 1991. godine, kada je Osijek bio izložen najžešćim napadima u Domovinskom ratu, u kojima je poginulo 28 branitelja i četiri civila, a jedna osoba se još uvijek smatra nestalom.

Nakon paljenja svijeće u Osijeku, kod spomen obilježja za 16 poginulih branitelja u šumi Rosinjača, župan Ivan Anušić je rekao kako su nakon pada Vukovara branitelji Osijeka znali da su sada oni na redu.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

"Nakon pada Ernestinova i Antunovca očekivali smo napad na Osijek, što se i dogodilo. No uspjeli smo učvrstiti položaje na prilazu gradu i Osijek je ostao obranjen. Bitno je reći da je u tome Vukovar odigrao ključnu ulogu jer je tri mjeseca zadržavao neprijateljsku vojsku koja je na Vukovaru slomila zube i kada je došla do Osijeka nije više bila tako snažna kao prije. Mi smo se u ta tri mjeseca uspjeli organizirati i stabilizirati našu obranu i bili smo spremni dočekati neprijatelja", kazao je Anušić.

Osim u Osijeku, svijeće su upaljene i položeni vijenci u naseljima Filipovica, Brijest, Tenja, Nemetin, Antunovac i Industrijska četvrt.

U sklopu programa obilježavanja dana obrane Osijeka u popodnevnim satima u nekadašnjem hotelu "Mursa" bit će svečano otvoren prvi dio novouređenih prostorija budućeg Veteranskog centra Ministarstva hrvatskih branitelja, a program završava večerašnjim glazbeno-scenskom priredbom "Vukovarsko svjetlo" u sportskoj dvorani Gradski vrt.

Plutajuća jelka Na vodenici Jelka visoka 18 metara plutat će Dravom u Osijeku