Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Prvo obilježavanje Dana obrane grada Osijeka

"Taj dan poginulo je 28 branitelja i četiri civila"

Polaganje vijenaca za poginule u Domovinskom ratu
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL/Ilustracija
U sklopu obilježavanja Dana obrane bit će otvoren i Veteranski centar. U njemu će biti objedinjene sve službe koje se skrbe o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, tako da sve što im je potrebno mogu ishoditi na jednome mjestu

Na temelju odluke Gradskog vijeća, Osijek će u srijedu, 5. prosinca prvi put obilježiti Dan obrane grada u sklopu kojega će biti otvoren i Veteranski centar, izvijestili su u osječkoj Gradskoj upravi. Predsjednik gradskog Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Darko Nađ podsjetio je kako su toga dana 1991. napadnute sve crte obrane Osijeka oklopno-mehaniziranim sredstvima i mnogobrojnim pješaštvom.

Ispitivanja na pješačkom mostu u Osijeku Osijek Ispituju most jer mu je prošao rok trajanja

- Imali smo velike gubitke, ali neprijatelj nije uspio ući u Osijek. U cjelodnevnoj borbi 5. prosinca 1991. poginulo je 28 branitelja i četiri civila, a jedna osoba se i danas smatra nestalom - rekao je Nađ.

Kako je istaknuto, na Dan obrane grada, 5. prosinca, osim polaganja vijenaca i paljenja svijeće za poginule i nestale branitelje te mise zadušnice u kapeli sv. Roka, svečano će se otvoriti Veteranski centar u negdašnjem hotelu "Mursa", a program završava u sportskoj dvorani Gradskom vrtu glazbeno-scenskim spektaklom "Vukovarsko svjetlo".

Govoreći o Veteranskom centru, predsjednik županijskog Savjeta za branitelje i stradalnike Domovinskog rata Antun Blažević je podsjetio kako je prije godinu dana u Osijeku održana sjednica Vlade na kojoj je potpisan sporazum kojim se negdašnji hotel "Mursa" daje na raspolaganje Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Izložba krivotvorenih umjetnina Osijek Iz Muzeja policije: Izložba krivotvorenih umjetnina

- To će biti najveći takav centar u Hrvatskoj. U njemu će biti objedinjene sve službe koje se skrbe o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, tako da sve što im je potrebno branitelji i članovi obitelji mogu ishoditi na jednome mjestu - rekao je Blažević.

Program obilježavanja Dana obrane grada Osijeka provode Odbor za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Osijeka u suradnji sa županijskim Savjetom za branitelje i stradalnike Domovinskog rata, Koordinacijom udruga stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i ostalim udrugama iz Domovinskog rata.

Pješački most osvijetljen plavom bojom povodom Dana dijabetesa Povodom Dana dijabetesa Pješački most u Osijeku i ove godine osvijetljen plavom bojom pogledajte program Grad slavi rođendan! Časti te besplatnim ulaznicama za bazene, kazališta, ZOO vrt...