Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Žejane

Pust Migro je podignut

Pust je dobio ime Migro po velikom broju migranata koji se kreću Čičarijom uz granicu sa Slovenijom
1/14
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Zvončari se nastoje pokazati u najboljem svjetlu, što znači da trebaju dobro zvoniti, da se spretno međusobno sudaraju, da iskazuju snagu, čvrstoću i izdržljivost

Žejanski zvončari podignuli su Pusta uz zvonjavu zvona i glazbu harmonikaša, čime je počelo pokladno doba u Primorju. Pust je dobio ime Migro po velikom broju migranata koji se kreću Čičarijom uz granicu sa Slovenijom. 

dobri susjedski odnosi Tradicionalno druženje na Schengenskoj granici na Kupi

Nedjeljama tijekom pokladnog perioda desetak zvončarskih grupa obilazi susjedna sela u Kastavštini u velikom višekilometarskom krugu, uvijek ga zatvarajući, vraćajući se u vlastito selo. Tada se zvončari pokazuju u mjestima koja i sama imaju zvončarsku skupinu, koja će im (u većini slučajeva) doći u posjet u nekoj od idućih nedjelja. Zvončari tada reprezentiraju svoje selo i nastoje se pokazati u najboljem svjetlu. To znači da trebaju dobro zvoniti, da se spretno međusobno sudaraju, da iskazuju snagu, čvrstoću i izdržljivost, pojašnjavaju iz Turističke zajednice općine Matulji.

Dodaju i kako su Brežanski zvončari, Brgujski zvončari, Halubajski zvončari, Mučićevi zvončari, Munski zvončari, Rukavački zvončari, Zvonećanski zvončari, Žejanski zvončari, Zvončari Frlanije, Zvončari Vlahovogega Brega i Zvončari Korenskega upisani na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. 

Zvončara ima od 20 do 30 u grupi. Halubajska grupa zvončara ima ih međutim i znatno više, dok varijanta ovog običaja (u selima Žejane i Mune) podrazumijeva grupu od 2 do 10 zvončara. Svima je zajedničko da su ogrnuti izvrnutom ovčjom kožom i da oko struka imaju privezana zvona, uglavnom tri.

zakon o lovstvu promijenio ulogu županije u pogledu zajedničkih lovišta Županija ukida poticaje za izlov divljači na otocima