Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska 34 pregleda
Varaždinska županija

Radionicama protiv nasilja preko Interneta cyberbullyinga

Radionicama protiv nasilja preko Interneta cyberbullyinga
Foto: Varaždinska županija
Ciljana skupina su bili učenici osnovnih škola od petog do sedmog razreda iz 43 od ukupno 47 osnovnih škola na području grada Varaždina i županije, a sudjelovalo je 1540 djece

- Predavanje me naučilo biti pažljiviji na Internetu i pripaziti da ne pokazujem svoj identitet - rekao je Vida, učenik jedne varaždinske škole nakon završenog preventivnog projekta "Nasilje preko Interneta – cyberbullying", koji je tri godine provodila Policijska uprava varaždinska u suradnji sa županijom, Elektrostrojarskom školom Varaždin, Zakladom za prevenciju kriminaliteta Sveti Mihael i Međunarodnim policijskim udruženjem IPA.

Ciljana skupina su bili učenici osnovnih škola od petog do sedmog razreda iz 43 od ukupno 47 osnovnih škola na području grada Varaždina i županije, a  sudjelovalo je 1540 djece. U policiji kažu da su analizom dobivenih podataka iz anonimnih anketa ustvrdili da učenici znaju koje im opasnosti prijete iz virtualnog svijeta, naučili su prepoznati nasilje preko Interneta, vode brigu o zaštiti osobnih podataka i ne kontaktiraju nepoznate osobe, a većina njih kontrolira i vrijeme provedeno na Internetu. Od 2014. do 2016. na području županije pada broj kaznenih prijava za kaznena djela počinjena preko Interneta na štetu djece.