Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija dodijelila 600.000 kuna potpora u turizmu

Rast broja noćenja za 36 posto, Baranja pravi hit za Poljake

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Na javni poziv javio se 21 OPG, a potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna

Kao i lani, Osječko-baranjska  županija je putem javnog poziva dodijelila potpore u turizmu radi ublažavanja posljedica pandemije. 
Riječ je o bespovratnim potporama namijenjenim OPG-ovima, obrtima i trgovačkim društvima koji su registrirani za djelatnosti pružanja smještaja na području Županije. Potpore su po korisniku iznosile do 40.000 kuna, a na javni se poziv javio 21 OPG. Za ovu potporu utrošeno je 600.000 kuna.

Pozitivan trend

– Cilj ovih potpora je pomoći našim OPG-ima i drugim djelatnicima u turizmu da prebrode vrijeme pandemije i da se što prije vratimo unapređenju kontinentalnog turizma koji je na području naše županije bilježio pozitivne trendove. Najnoviji podaci turističkih dolazaka i noćenja tome  govore u prilog jer se povećava broj noćenja u odnosu na prošlu "COVID" godinu i približavamo se rekordnim brojkama iz 2019. – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema podacima eVisitora, Osječko-baranjska županija u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi porast broja noćenja od 36 posto u odnosu na 2020. Usporedi li se isto razdoblje na području županije u 2019. i 2021. godini, bilježi se ove godine čak 70 posto noćenja u odnosu na 2019. kada nije bila pandemija.

Foto: Osječko-baranjska županija

U Baranji je osjetan porast broja gostiju iz Poljske koji su u transferu prema Jadranu i borave 2 do 3 dana na destinaciji te najviše uživaju u eno-gastronomiji. Većina ih stiže iz Varšave i Krakova.

– Dobra vijest je da od sredine kolovoza ponovo kreću kruzeri u hrvatskom Podunavlju, što je dodatan pokazatelj prilagodbe sektora na ograničavajuće uvjete poslovanja i ujedno razlog za optimizam – istaknula je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice OBŽ-a.

Potpore i dalje

Osječko-baranjska županija putem Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport nastavlja s potporama u turističkom sektoru za koji je ove godine kroz četiri modela potpora osigurano 2,62 milijuna kuna.

– Još uvijek nam je otvoren Javni poziv za dodjelu potpora za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama, i to do utroška planiranih sredstava ili najkasnije do 31. listopada. Županija sustavno ulaže u podizanje kvalitete turističke usluge te razvoj dodatnih sadržaja koji daju prepoznatljivost nama kao turističkoj destinaciji – rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela  za turizam, kulturu i sport.

Potpora se dodjeljuje za organizaciju i sudjelovanje na manifestacijama koje su od važnosti za razvoj ruralnog turizma i predstavljanje  turističkih potencijala Županije, kojima se promiče i predstavlja Županija kao aktivni sudionik u razvoju ruralnog turizma.