Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Obilježena 160. obljetnica učiteljstva u Petrinji

"Raste broj studenata s područja naše županije"

Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL
– Petrinja je učiteljski grad, grad učitelja, a isto je tako i studentski grad – rekao je na proslavi župan Ivan Celjak

Na Učiteljskom fakultetu obilježena je 160. obljetnica učiteljstva u Petrinji.

– Obnovili smo OŠ Dragutina Tadijanovića i u tom objektu uredili zadnju etažu za potrebe Učiteljskog fakulteta čiji su studenti u potresu ostali bez prostora. To je bilo osobito važno jer, kao što znamo, Petrinja je učiteljski grad, grad učitelja, a isto je tako i studentski grad te smo si za jedan od prioritetnih zadataka postavili vraćanje studenata na područje Petrinje, i to što prije – rekao je na proslavi župan Ivan Celjak.

Dodao je kako, iako Županija nije izravno nadležna za visoko obrazovanje, nastoje i putem visokog obrazovanja zadržati učenike u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon što završe srednju školu.

– Od ove godine uveli smo jednokratnu naknadu u iznosu od 5000 kuna za svakog učenika koji nakon završetka srednje škole redovno upiše fakultet u Sisačko-moslavačkoj županiji i ima prebivalište na području naše županije, što znači da tu naknadu dobivaju i studenti Učiteljskog fakulteta. I drago mi je da je u ovoj akademskoj godini Učiteljski fakultet upisalo 33 posto ukupnog broja studenata iz naše županije, što je porast od čak 14 posto u odnosu na prošlu akademsku godinu. Nadamo se da je mali doprinos dala i ova naša aktivnost – rekao je župan.