Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija brojnim mjerama potpore osigurava pozitivno poduzetničko ozračje

Raste zaposlenost, ali i broj obrta

Foto: Osječko-baranjska županija
Tijekom lipnja 2021. poslodavci su prijavili 1548 slobodnih radnih mjesta, što je 322 radna mjesta više nego prethodnog mjeseca

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, nastavlja se rast zaposlenosti na području Osječko-baranjske županije.

Pozitivne brojke

Krajem lipnja 2021. godine evidentirano je 14.995 nezaposlenih osoba, odnosno 881 osoba (5,5 posto) manje nego prethodnog 
mjeseca i 2361 osoba (13,6 posto) manje nego u lipnju 2020. godine. Smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama: Belom Manastiru za 6,9 posto ili 182 osobe, Donjem Miholjcu za 4,5 posto ili 32 osobe, Đakovu za 7,1 posto ili 173 osobe, Našicama za 0,8 posto ili 14 osoba, Osijeku za 5,2 posto ili 346 osoba i Valpovu za 7,2 posto ili 134 osobe.

Tijekom lipnja 2021. poslodavci su prijavili 1548 slobodnih radnih mjesta, 322 radna mjesta više nego prethodnog mjeseca i 312 
radnih mjesta više nego u lipnju 2020. godine.

GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA GAREŠNICE Broj obrtnika nije se smanjio, a Grad razmatra kako im pomoći

– Smanjenju broja nezaposlenih pridonijeli su i projekti poticanja zapošljavanja koje Osječko-baranjska županija provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a koji su usmjereni na dodatno osposobljavanje i prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba. Također, na smanjenje nezaposlenosti pozitivno su utjecale i mjere aktivne politike zapošljavanja, posebice potpore za samozapošljavanje, kao i projekti poticanja poduzetništva Osječko-baranjske županije, koji su između ostalog utjecali i na povećanje broja obrta – ističe osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prva u Hrvatskoj 

Osječko-baranjska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je u suradnji s HBOR-om poduzetnicima i obrtnicima omogućila 
kredite s nula posto kamate. Također, uz niz potpora za koje je proteklih godina višestruko povećala sredstva, Osječko-baranjska županija jedina u Hrvatskoj  provodi projekt "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva". Sufinanciranjem kamate  na stambene kredite u suradnji s gradovima i općinama, građanima se osigurava kamatna stopa i niža od 0,5 posto.

– Projekt smo pokrenuli 2019. godine i odmah imali veliku zainteresiranost korisnika, do sada je realizirano 166 kupovina nekretnina uz ovu potporu. Prošle smo godine osigurali dodatnih 50 milijuna kuna kreditnog potencijala i danas možemo reći da projekt ima konkretne rezultate – rekao je župan Ivan Anušić.

Na području županije bilježi se i povećanje broja obrta za 9 posto, što Osječko-baranjsku svrstava u pet vodećih županija. Na dan 30. lipnja 2021. godine na području  Osječko-baranjske županije bilo je 5010 aktivnih obrta, što je za 412 obrta više nego istog mjeseca prethodne godine. Županija je i među vodećima po rastu subvencija za obrtnike.