Županica Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak, sa suradnicima, u prostorijama Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće održala sastanak s direktorom Alenom Mamićem na kojem su razgovarali o skladišno-uslužnim kapacitetima RDC-a u 2025. godini.
160 tona jabuka
Tijekom razgovora poseban naglasak stavljen je na daljnje unapređenje poslovanja, povećanje kapaciteta skladištenja svježih i prerađenih proizvoda te mogućnostima uključivanja dodatnih lokalnih proizvođača u sustav distribucije. Tijekom sastanka istaknuta je uloga RDC-a u jačanju regionalne poljoprivrede i prehrambene samodostatnosti te njegova potpora proizvođačima voća i povrća.
– Važno je istaknuti da je zakupljenost RDC-a čak 96,6% kapaciteta od ove jeseni, a na Javni poziv objavljen u lipnju javilo se ukupno 15 korisnika. Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije ponovno bilježi rast, što potvrđuje kako smo prepoznali stvarne potrebe naših proizvođača i osigurali funkcionalan, održiv model podrške domaćoj poljoprivredi. Uz čak 160 tona za ekološki proizvedenu jabuku, veseli podatak da je znatno proširena paleta voća i povrća koji se skladište, od šljive, kruške, borovnice, trešnje pa sve do luka i cikle, a napravljen je i iskorak u preradi soka. Ovo je jasan pokazatelj da RDC postaje ključno mjesto za plasman i distribuciju lokalnih proizvoda te važan oslonac u razvoju regionalnog gospodarstva – rekla je Tramišak.

Direktor RDC-a Alen Mamić naglasio je kako je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim odazivom na Javni poziv ističući da ovako visoka popunjenost kapaciteta potvrđuje povjerenje proizvođača u usluge RDC-a te pokazuje da postoji kontinuirana potreba za kvalitetnim skladišnim prostorom.
Prati potrebe tržišta
– Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona raspoređenih u 23 rashladne komore, a podijeljen je na dijelove za ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s U.L.O. režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planiran kapacitet rashladnih komora je 2200 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora (10 komora s U.L.O. atmosferom, šest komora s dinamičkom atmosferom te šest komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona). Ukupni skladišni kapacitet hladnjače iznosi 3228 tona voća i povrća – rekao je Mamić.
Dodao je i kako je cilj RDC-a nastaviti pratiti potrebe tržišta, osigurati fleksibilne i konkurentne usluge te dodatno ulagati u modernizaciju i proširenje kapaciteta kako bi se svim korisnicima omogućili još bolji uvjeti skladištenja. Regionalni distribucijski centar je strateški projekt Osječko-baranjske županije koji lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava infrastrukturu i uvjete za skladištenje, sortiranje, pakiranje i trženje voća i povrća, čime doprinosi provođenju strategije "od polja do stola".