Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Rekonstrukcija rodilišta da bi majke i djeca imali bolje uvjete

Pripremni radovi već su počeli, a ovih dana kreće rekonstrukcija i adaptacija
Foto: Kristijan Toplak
Na odjelu će biti 11 soba, tri dvokrevetne i sedam jednokrevetnih, a uredit će se i soba koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom

Izvrsne vijesti stižu za Virovitičane, točnije Virovitičanke jer će upravo Odjel za ginekologiju i porodništvo napokon biti adaptiran. Pripremni radovi već su počeli, a ovih dana kreće rekonstrukcija i adaptacija vrijedna čak 1,381.831,56 eura kojom će ovaj dio bolnice dobiti novo lice.

Bolji uvjeti rada

Pripremni radovi već su završeni, kreveti i oprema s dosadašnjeg rodilišta premješteni su na moderan Odjel ginekologije koji će služiti kao privremeno rodilište do svibnja iduće godine kada se očekuje završetak radova. Radove izvodi tvrtka Gradba d.o.o., a ugovor su ovih dana potpisali ravnatelj bolnice Dinko Blažević i Goran Bardić iz Gradbe, u nazočnosti župana Igora Androvića, predsjednice Upravnog vijeća Opće bolnice Virovitica Jasne Abramović i voditelja Odjela, dr. Jadranka Šegregura, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo.

– Riječ je o hvalevrijednoj investiciji na koju smo čekali više od dvadeset godina, budući da je taj Odjel zaista vapio za obnovom. Odjel će na istoj lokaciji dobiti novo lice i osigurati bolje i kvalitetnije uvjete boravka našim trudnicama, odnosno majkama i novorođenčadi, a djelatnicima bolje uvjete rada – istaknuo je ravnatelj Blažević. Dodatno je naglasio kako bi radovi trebali biti završeni u roku od devet mjeseci, odnosno u svibnju iduće godine te da su za njih sredstva osigurana iz državne blagajne, kao i iz decentraliziranih sredstava Ministarstva zdravstva. Da su trajna briga i skrb o zdravlju stanovnika Virovitičko-podravske županije prioritet na kojem godinama rade, istaknuo je župan Igor Andrović, rekavši kako je rekonstrukcija rodilišta samo nastavak ulaganja u bolji standard za pacijente, ali i medicinski kadar.

– Krećemo u rekonstrukciju i adaptaciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, prvenstveno kako bismo stvorili bolje uvjete i za našu djecu, njihove majke, roditelje, ali i stvorili bolje uvjete za rad naših liječnika. Bit će to moderno rodilište po najvišim standardima. Simbolično, upravo za devet mjeseci imat ćemo novoobnovljeno rodilište i tome se posebno veselimo – istaknuo je župan Igor Andrović.

Neki od radova koji će se raditi su remontaža postojećih podnih i zidnih obloga, rušenje pregradnih zidova i probijanje novih otvora, izrada novih pregradnih zidova prema zahtjevima budućih korisnika odjela, demontažu postojeće unutarnje i vanjske stolarije te ugradnje nove unutarnje i vanjske stolarije, postavljanje novih podnih i zidnih obloga, kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže, kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija; rekonstrukcija grijanja i hlađenja odjela te izvedba ventilacije odjela, rekonstrukcija sustava medicinskih plinova.

Pacijentice koje su rodile u Virovitici sigurno se dobro sjećaju svog boravka u rodilištu, tri rađaonska boksa, prepoznatljive zelene boje, trokrevetnih i dvokrevetnih soba koje su dijelile jedan sanitarni čvor. Jednokrevetne sobe s vlastitim sanitarnim čvorom, njih tri, bile su korištene za pacijentice nakon carskog reza. Na odjelu su bile prostorije koje su služile za ljekarnu i neonatološke preglede, odnosno boks u kojem je liječnik pedijatar pregledavao novorođenčad. Bila je ondje i soba za glavnu sestru, povezana sa sestrinskim sobama, garderoba i nekadašnja dežurna soba, koja je služila za presvlačenje rodilja koje su se s novorođenčadi vraćale kući. Ta dežurna soba za vrijeme COVID-19 bila je prenamijenjena za izolaciju.

Inače, na Odjelu radi pet specijalista ginekologije i opstetricije, od kojih su dvojica subspecijalisti fetalne medicine i opstetricije te jedan subspecijalist onkologije. Za iduću godinu planirana je i jedna specijalizacija iz onkologije te jedna iz fetalne medicine i opstetricije, uz tri specijalizanta koje bolnica očekuje na odjelu po završetku specijalizacije. Kada svima završi specijalizacija, Odjel će imati sav potreban kadar na usluzi pacijenticama: sedam specijalista, objašnjava voditelj Odjela dr. Jadranko Šegregur. S pacijenticama danas rade i tri prvostupnice sestrinstva, jedna prvostupnica primaljstva, 16 primalja i 6 medicinskih sestara, a trudnice i majke na Odjel dolaze s područja cijele Virovitičko-podravske županije, pa i šire. Dr. Šegregur objašnjava i kako su u samo dva dana uspješno preselili to staro rodilište na moderan Odjel ginekologije, pa usluga pacijenticama i najmlađim pacijentima nije došla u pitanje.

– Prve tri prostorije na Odjelu ginekologije iskoristili smo za pripremu pacijentica, tamo je i ultrazvuk s dva porođajna boksa. Boravak i kuhinju smo preuredili u neonatološki boks za preglede, a dio kuhinje u prostor za kupanje i presvlačenje novorođenčadi. Što se samih soba tiče, poštovali smo ugovor s HZZO-om i dio ginekologije pretvorili u prostor za rodilje. Osigurano je 13 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama sa sanitarnim čvorom. Rodilje su tako odvojene od drugih pacijentica koje se nalaze na ovom odjelu. Moram reći da sve sjajno funkcionira – kazao je dr. Jadranko Šegregur.

Svaka soba s kadicom

Na odjelu će biti 11 soba, tri dvokrevetne i sedam jednokrevetnih, a uredit će se i soba koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom. Predviđena su dva porođajna boksa, uz operacijsku salu u kojoj će se u hitnim slučajevima raditi carski rezovi. Radi se i nova garderoba, kao i soba za dežurnog liječnika. Odjel će imati ljekarnu, kao i sobu za pedijatra, a novost je ta da neće postojati poseban prostor za kupanje novorođenčadi, budući da će svaka soba rodilje imati kadicu. Cilj je omogućiti majkama da, uz pomoć sestara, kupaju novorođenče i dobiju iz prve ruke korisne savjete o njezi, držanju, previjanju te dojenju.

Virovitičko rodilište može se pohvaliti suvremenom opremom zahvaljujući kojoj liječnici i medicinske sestre mogu pravovremeno pružiti kvalitetnu uslugu majci, ali i novorođenčetu, od novih CTG aparata, monitora, aspiratora, bolesničkih kreveta i porođajnih kreveta, reanimacijskih krevetića.

ocjenjivanje meda Natjecanje pčelara Prijave za ocjenjivanje meda Naši sustavi navodnjavanja, na kojima iz godine u godinu imamo sve više korisnika, za koje smo u stopostotnom iznosu dobili europska sredstva, već pridonose većim prinosima naših poljoprivrednika Sigurnost i uvjeti za bavljenje poljoprivredom Oko 3000 hektara se navodnjava. To ostaje budućim naraštajima Povelje zahvalnosti Priznanja VPŽ-a Povelja humanosti preminuloj medicinskoj sestri