Središnji događaj sve popularnije manifestacije Dani vrganja i crnog tartufa koja se održava u Paki bilo je natjecanje u berbi gljiva, a nezaobilazne su bile gastronomske delicije koje je spravljao poznati chef Tomislav Špiček. Na sajmu autohtonih proizvoda teško je bilo odlučiti što (ne) kupiti, a najmlađi su posebno uživali spuštajući se ziplineom.
– Ova je manifestacija postala prepoznatljiv događaj koji na jedinstven način povezuje prirodu, gastronomiju, kulturu i turizam. Veseli me što svake godine privlačimo sve veći broj posjetitelja i sudionika, a time promoviramo Novi Marof i Paku, ali i Varaždinsku županiju kao destinacije vrijedne posjeta. Ljudi ne samo da razgledavaju nego i kupuju domaće proizvode. To je odlična prilika svim našim OPG-ovima da se predstave i prodaju ono što proizvode – istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.
U organizaciji Dana vrganja i crnog tartufa sudjeluju Udruga šumovlasnika Graber, novomarofska Turistička zajednica, kao i sam Grad Novi Marof, a manifestaciju nije propustio ni idejni začetnik Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.
– Unatrag nekoliko godina provedeno je istraživanje koje je potvrdilo da ovdje raste i crni tartuf – izjavio je Jakopović.

Manifestaciju nije propustio ni župan Anđelko Stričak, koji je posjećuje već godinama.
– Ove godine možemo govoriti o rekordnoj posjećenosti. Ne treba čuditi s obzirom na broj sadržaja koji nudi, a i činjenicu da žitelji Varaždinske županije vole boraviti u prirodi. Kada tome dodate odličnu organizaciju i dobru ponudu, tada dobijemo ovakav vrhunski turističko-rekreativno-edukacijski proizvod – istaknuo je Stričak.
Profesor Branko Bartolić, koji već godinama vodi determinaciju gljiva u sklopu manifestacije, upozorio je na prekomjerno branje gljiva, koje postaje opasnost.
– Ljudi, nažalost, u šumu dolaze s kombijima i odvoze velike količine gljiva. Komercijalni sakupljači gljiva ne bi smjeli iznositi toliko gljiva, dok za obične sakupljače također postoji limit, a to je tri kilograma na dan – napomenuo je Bartolić.