Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Rekordna zaposlenost u posljednjih deset godina

Foto: Kristijan Toplak
Virovitičko-podravska županija je prošle godine bilježila i najveći porast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama, 2,9 posto

Broj zaposlenih na području Virovitičko-podravske županije koncem ožujka iznosio je 21.844, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, što je najviše zaposlenih, koji uplaćuju mirovinsko osiguranje, u posljednjih deset godina. To je 2132 zaposlenih više nego 2013., kada je Virovitičko-podravska županija bilježila 19.712 zaposlenih.

Nije slučajnost

Ovo je ujedno peta godina zaredom, od 2018., od kada Virovitičko-podravska županija prosječno bilježi više od 20.000 zaposlenih na svom području. Naime, 2018. ih je bilo 20.076, godinu kasnije 20.489, zatim 2020. godine 20.947, dok je 2021. prosječno bilo 21.100 zaposlenih.

– Nisu ovo slučajni podaci. U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo brojnih velikih i značajnih ulaganja na području Virovitičko-podravske županije, otvaranja brojnih novih tvrtki, obrta, novih poljoprivrednih gospodarstava, novih radnih mjesta, kako novcem iz europskih fondova, tako i potporom Vlade RH i resornih ministarstava. Sve to generira rast broja zaposlenih, ali i sigurnost i stabilnost stanovnika koji žive na ovom području. Rast broja zaposlenih očekujem i ubuduće jer se područje naše županije sve više prepoznaje kao mjesto pozitivne poduzetničke klime u ovom dijelu Hrvatske – naglasio je župan Igor Andrović.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Virovitičko-podravska županija je prošle godine bilježila i najveći porast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama, od 2,9 posto.

– Izravnim mjerama, usmjerenim na ciljane strukture gospodarskih sektora, Virovitičko-podravska županija nastoji potaknuti brži razvitak malog i srednjeg poduzetništva s ciljem novog zapošljavanja, povećanja konkurentnosti gospodarstva i gospodarskog rasta u cjelini. U tome se velikim dijelom naglasak stavlja na poduzetnike kao nositelje i pokretače gospodarskih kretanja kako bi pod povoljnijim izvorima financiranja pronašli partnera u realizaciji svojih poslovnih težnji, a time pridonose razvoju gospodarstva na ovom području, kako bi bili konkurentni u zahtjevnoj tržišnoj utakmici – kazao je župan.

Više građevinskih dozvola

Kao jedan od dokaza pozitivnih gospodarskih kretanja je i broj izdanih građevinskih dozvola u 2022. godini, koje su za 17, odnosno 24 posto veće nego 2020. i 2021. godine. Naime, 2020. je Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša i imovinskopravne poslove Virovitičko-podravske županije izdao 185 dozvola, 2021. godine 174, a 2022. godine 216.

– U prva tri mjeseca ove godine izdana je 61 građevinska dozvola i ako se nastavi tim tempom, u 2023. se može očekivati najviše izdanih građevinskih dozvola na području Virovitičko-podravske županije unazad četiri godine – zaključio je Andrović. 

Dronovi će snimati poljoprivredne površine Posljedice rata Isplata potpora za 24 korisnika Ulaganje Županija nabavila kombi za OŠ Voćin Župan Andrović bio je u posjetu SAD-u Velik je geotermalni potencijal Virovitičko-podravske županije