Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije

Rekordno niska stopa nezaposlenosti i najveći broj zaposlenih

Foto: Međimurska županija
– Površinom smo najmanja županija, no ostvarujemo odlične rezultate. U Međimurju nema nijednog naselja bez stanovnika, a samo 11 od 131 naselja ima manje od sto stanovnika – rekao je župan Matija Posavec

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar rekao je na prošlotjednoj sjednici da su gospodarski pokazatelji Međimurske županije pozitivni i da se bilježi dobar izvoz roba, no govorio je i o problemima.

– Poduzetnici se susreću s problemima, a jedan od najvećih je povećanje cijene energenata, smatramo da ne bi trebala biti tako velika razlika između cijena plina u kućanstvu i gospodarstvu, mnogi poduzetnici će se naći u problemima. Povećanje cijene energenata i plaće neće moći pratiti inflaciju i u rijetkim slučajevima će poduzetnici moći zadržati dobrog radnika – upozorio je Senčar i dodao da je drugi problem nedostatak radne snage.

Tijekom rujna poslodavci su prijavili potrebe za 696 radnika, uglavnom u prerađivačkoj industriji, obrazovanju i građevinarstvu. Trenutačno su evidentirane 1924 nezaposlene osobe, a stopa od 4,3 posto jedna je od najnižih u povijesti. Na području Međimurske županije evidentirano je 43.000 zaposlenih, najviše dosad.

Uočen je i trend većeg zapošljavanja u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, što se povezuje s brojnim projektima koji se provode. Prosječna mjesečna neto plaća porasla je za 7,1 posto u odnosu na  prošlu godinu pa je Međimurje na sedmom mjestu po prosječnoj plaći među županijama. Danas je 288 obrtnika više nego prije pet godina.

– Površinom smo najmanja županija, no ostvarujemo odlične rezultate u izvozu koji je iznosio 6,6 milijardi kuna, što je pokazatelj da smo gospodarska lokomotiva. U Međimurju nema nijednog naselja bez stanovnika, a samo 11 od 131 naselja ima manje od sto stanovnika – rekao je župan Matija Posavec.