Kotlet s koricom od meda i lješnjaka, šaran na rašljama, trganci s vrhnjem i zapečenim špekom, gibanica od oraha i maka - neka su od jela preko kojih je 14 restorana i izletišta s područja Sisačko-moslavačke županije izborilo certifikat "Okusi hrvatske tradicije". Ovisno o lokaciji, na ulazima tih restorana od srijede stoje ploče "Okusi Posavine", "Okusi Banovine" i "Okusi Moslavine" što jamči gostima poštivanje određenih standarda i kvalitetu autohtone kuhinje.
- Stranci jako cijene domaću kuhinju. Kad dolaze, žele osjetiti Sisačko-moslavačku županiju kroz gastro kartu i ovaj projekt je izvrstan zbog toga. Zadatak svakog restorana je bio da ponudi minimalno dva ili tri autohtona jela. Mi smo se odlučili za šumarsku juhu koju poslužujemo niz godina, posavske vanjkuše s prepečenim vrhnjem i filet smuđa u kukuruznom brašnu. Uz to odlučili smo se za škrlet vinarije Miklaužić i voćne rakije OPG-a Vicencinović Hergouth – rekao je Goran Kramarić, suvlasnik sisačkog restorana Cocktail koji je jedan od dobitnika certifikata.
- Želimo obilježiti restorane kako bi turisti i gosti znali gdje se domaća kuhinja može probati i ponuditi, uz kombinaciju s autohtonim vinima. Tako želimo potaknuti i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva da sudjeluju. Svaki od tih restorana odobrila je komisija varaždinske tvrtke Vall 042, uz pomoć tajnih gostiju koji su ocjenjivali restorane, prilikom čega se trebalo dobiti najmanje 75 od 100 bodova." - rekao je direktor Turističke zajednice SMŽ Željko Lenart.
Sisačko-moslavačka županija je šesta županija uključena u projekt "Okusi hrvatske tradicije", a s ovih 14 certifikat trenutačno ima 79 objekata u Hrvatskoj. Do kraja godine će se oni uvesti u još četiri županije. Boduje se pri tome autohtoni recepti, kvalitetne namirnice, ali i ambijent restorana, okoliš, posluga...