Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
ličko-senjska županija

Revitalizacijom gospodarstva do radnih mjesta i ostanka mladih

Gospodarstvo u Lici
1/4
Foto: Ličko-senjska županija
Premijer Andrej Plenković kazao je da je ugovoreno 270 milijuna eura za nova ulaganja na području Ličko-senjske županije i pohvalio pomake koji se vide u rastu BDP-a dosadašnjim ulaganjima

Obilaskom Spomen-doma – rodne kuće dr. Ante Starčevića i odavanja počasti Ocu Domovine, poginulim hrvatskim braniteljima i misom započelo je obilježavanja Dana Ličko-senjske županije, a nastavljeno svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su, uz domaćine, predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića i župana Ernesta Petryja, nazočili premijer Andrej Plenković i brojni ministri: Tomo Medved, Davor Božinović, Oleg Butković, Marija Vučković, Šime Erlić, Tonči Glavina i drugi gosti.

Povratak ljudi

Marijan Kustić tom je prilikom rekao da svi, bez obzira na politički predznak, trebaju nastaviti raditi na ostanku i povratku ljudi u ovu županiju. Kustić je zahvalio županu Petryju na svemu što radi za boljitak stanovnika i dodao da Županija za sve bitne teme ima sugovornike u Vladi RH, od ministara do premijera.

– Zahvalan sam premijeru Plenkoviću i Vladi RH na svesrdnoj potpori jer bez njihova truda ne bi bilo moguće ostvariti sve postignute ciljeve. Uvjeren sam da idemo u ispravnom smjeru u revitalizaciji gospodarstva, što je primarni cilj kako bismo otvorili nova radna mjesta i zadržali opstojnost života na ovim prostorima. Često znam kazati da ovaj naš ličko-senjski maraton svjesno trčim sprintom – ne štedeći sebe, a sve u interesu stanovnika i bolje budućnosti za nadolazeće generacije iz naše ponosne Ličko-senjske županije – kazao je Ernest Petry, lički župan.

Premijer Andrej Plenković pohvalio je entuzijazam, napredak i rad župana Petryja, istaknuvši brojne pozitivne promjene u ličkom području, priobalju i otocima koje su vidljive u rastu BDP-a, investicijama i konkretnim projektima. Plenković je kazao da ulaganja u regionalni razvoj ostaju prioritet, s posebnim naglaskom na područja koja su u nepovoljnom položaju. Gospić je iz ITU mehanizma dobio 13,5 milijuna eura, dok je za otočni dio osigurano 8 milijuna eura.

– Za područje Ličko-senjske županije već je ugovoreno 270 milijuna europskih sredstava, a to će značiti nova ulaganja u sve što može pridonijeti boljem životu građana ove županije – dodao je premijer Plenković u Gospiću.

Dodijeljene su i nagrade Ličko-senjske županije za životno djelo, i to postumno Karlu Posavcu, Stipi Golcu i Snježani Jovanić, a županijska godišnja nagrada dodijeljena je Ličkoj pukovniji Gospić. Županijska priznanja uručena su Miroslavu Cindriću, Udruzi posebne jedinice policije iz Domovinskog rata "Sokolovi 1991" Sinac, Klasteru Lika Destination, DVD-u Kuterevo, HKUD-u "Široka Kula" i FD Otočac. Posebne zahvalnice župana dodijeljene su pojedincima koji su u proteklih 31 godinu obnašali dužnosti u županiji, i to Draženu Jurkoviću, Milanu Jurkoviću, Emilu Tomljanoviću, Darku Milinoviću, Draženu Peraniću, Ivici Mataiji, Milanu Krmpotiću, Nikolu Laliću, Sanjinu Rukavini, Ivani Mihalić (Tomaš), Vici Nekiću, Renatu Hodaku, Frančiju Palčiću, Juraju Medvedu, Nikoli Grbcu, Petru Krmpotiću, Nadi Marijanović i Marijanu Kustiću. Zahvalnice župana dodijeljene su i Gospićko-senjskoj biskupiji, posthumno Krešimiru Tomljenoviću, Marku Purišiću (Baby Lasagni), Damiru Kranjčecu (Didi), Anti Uzelcu, Ani Klikovac, Ivani Širić iz Atletskog kluba Plitvice, Luciji Begić, predstavnici Hrvatske na 71. izboru za Miss svijeta te Andreji Erjavec, Miss Universe Hrvatske 2023.

Jačanje STEM vještina

Uzvanici su obišli i Regionalni znanstveni centar u Gospiću. Realizacijom ovoga projekta uređeno je nekoliko prostorija odnosno laboratorija i učionica, a učitelji i djeca dobili su najsuvremeniju informatičku opremu, uključujući i 3D printere, čemu se posebno vesele mali robotičari. Zrinka Mraović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU, kazala je da je ukupna vrijednost projekta 2,7 milijuna eura, od čega je 600.000 eura Županija uložila u uređenje prostorija koje je osigurao Grad Gospić. Projekt je od velike važnosti za Ličko-senjsku županiju jer će se provedbom projektnih aktivnosti ojačati kapaciteti osnovnih škola u županiji u svrhu jačanja STEM vještina kod najmlađe populacije.

Premijer Plenković kazao je djeci da je znanje jako bitno, naglasivši važnost ovakvih projekata i ulaganja u budućnost i nove naraštaje, posebno u STEM programe i radna mjesta budućnosti jer će posebna znanja i sposobnost prilagodbe na globalne trendove koje djeca svladaju u ovakvim centrima određivati konkurentnost Hrvatske.

U Novalji održan koordinacijski sastanak s turističkim zajednicama klastera Lika-Karlovac Staničić: U 2021. dosad ostvareno više od 72 milijuna noćenja Delegacija Ličko-senjske županije posjetila je Splitsko-dalmatinsku županiju Udruženim snagama do novih regionalnih centara izvrsnosti TURIZAM U Crnom Lugu sagrađen je Volonterski centar