Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Otvoren Centar za posjetitelje Križnica kod Pitomače vrijedan 16,3 milijuna kuna

Riječni otok sada je još veća turistička atrakcija

Foto: Kristijan Toplak
- Kad ga povežemo sa svim projektima kulturne i prirodne baštine koje smo do sada odradili, bit će još bolje. Već bilježimo povećanje dolazaka za 51 posto i noćenja za 45 posto – rekao je župan Igor Andrović

Otvoren je Centar za posjetitelje Križnica i tako je okončan veliki projekt Općine Pitomača vrijedan 16,3 milijuna kuna. Od toga  je oko 13 milijuna kuna stiglo iz EU fonda za regionalni razvoj, a 1,77 milijuna su sredstva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Centar se prostire na 10.762 kvadrata, a obuhvaća glavnu zgradu u kojoj su multimedijska učionica i prezentacijska dvorana, bioistraživačka stanica, suvenirnica te vidikovac. U vanjskom dijelu nalaze se poučna staza i umjetno biološko jezero. Turistima su na raspolaganju električni vlak, bicikli i kanui.

Partneri na projektu su TZ Općine Pitomača i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim  dijelovima prirode i ekološkom  mrežom VPŽ-a, a projektnu prijavu izradila je VIDRA u suradnji  s Općinom Pitomača.

– Križnica je jedini riječni otok u Hrvatskoj koji je do sada već bio interesantna turistička destinacija, ali većinom za stanovništvo Virovitičko-podravske županije. Upravo zbog ovog Centra vjerujem da će Križnica postati još veća turistička atrakcija i za ostatak Hrvatske, pogotovo ako ga povežemo sa svim projektima kulturne i prirodne baštine koje smo do sada odradili. Već bilježimo povećanje dolazaka za 51 posto i noćenja za 45 posto – rekao je župan Igor Andrović.