Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Stipendije za buduće nautičare

Riječni promet je jeftin, no ipak zadnjih 15 godina značajno stagnira

Stipendije za učenike, budućim nautičarima unutarnje plovidbe
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Učenici Strukovne škole Sisak, koji se školuju za nautičara unutarnje, riječne plovidbe, do kraja školovanja primat će od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture po 800 kuna mjesečno

- Čula sam da s ovim zanimanjem mogu dalje na školovanje i raditi na dosta mjesta pa sam ga odlučila upisati. Sviđa mi se i sigurna sam da ću raditi u struci - rekla je Nika Šimić, jedna od pet budućih nautičara unutarnje, riječne, plovidbe, a s kojima su jučer potpisani ugovori o stipendiranju.

Po 800 kuna mjesečno ovi učenici Strukovne škole Sisak primati će do kraja školovanja od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- U ovih 12 godina do sada smo stipendirali 60 učenika nautičara unutarnje plovidbe, a dodamo li tu pomorce više je od 1000 učenika koje smo stipendirali - rekla je  prigodom dodjele stipendija državna tajnica Maja Markovčić Kostelac.

Ona je istaknula kako je potencijal razvoja unutarnje plovidbe veliki, no da ta vrsta prometa zadnjih 15 godina ipak značajno stagnira.

Jedino riječno brodogradilište

- Riječni promet je jeftin, jer je riječ o načelno uređenom putu, rijekama, u koje ne treba previše ulagati. No, kod nas je to ipak problem, a ova Vlada želi očistiti i osigurati plovne putove rijekama 365 dana u godini. Želimo omogućiti sigurnost i kontinuitet plovidbe rijekama - istaknula je državna tajnica.

- Riječna plovidba je vrlo bitna za Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Htjeli bi vratiti ta neka bolja vremena riječnom brodarstvu, a to činimo ulaganjem u infrastrukturu kako bi stvorili bolje uvjete za razvoj riječne plovidbe. Uskoro počinje i gradnja komunalnog pristaništa u Sisku za 200 brodica - najavio je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić.

U Sisku se inače nalazi i jedino hrvatsko riječno brodogradilište, Brodocentar Sisak, no stanje u jedinom preostalom riječnom brodaru Dunavskom Lloydu nije bajno te se ono nalazi u predstečajnoj nagodbi.