Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska 109 pregleda
Sportska udruga Gaz oživljava antičko doba

Rimski vojnici će se boriti, a turisti uživati u antičkim specijalitetima

Putevima cara Dioklecijana
Foto: SU Gaz Jabuka
U antičkoj Saloni gdje će se održati postrojavanje rimske centurije, nakon čega slijede borbe gladijatora uz zabavni program koji se nastavlja rimskom večerom

'Putevima cara Dioklecijana', manifestacija koja se odvija u sklopu Dana Dioklecijana započinje u četvrtak u 18,30 sati kod crkve Svetog Frane u Splitu postrojavanjem rimske vojne postrojbe – centurije. Nakon postrojavanja legija prati cara Dioklecijana sve do Peristila gdje cara i legionare dočekuje puk, glazba i plesačice. Naravno, car i rimski vojnici atrakcija su koja plijeni pozornost splitskih turista, a program su osmislili i izvode ga članovi sportske udruge Gaz iz Jabuke kod Trilja.

Pravi spektakl slijedi na Peristilu, carskom trgu na kojem vojnici-legionari izvode vježbe, uvježbavaju borbe mačem, kopljem i mrežom. Završni dio programa u Splitu nastavlja se u Dioklecijanovim podrumima uz carsku večeru i zabavni program.

Drugog dana program se nastavlja u antičkoj Saloni gdje će se održati postrojavanje rimske centurije, nakon čega slijede borbe gladijatora uz zabavni program koji se nastavlja rimskom večerom.

Završni dio programa održat će se 20.08.2017. s početkom u 18 sati postrojavanjem rimske centurije na rimskom logoru Tilurij u Trilju.

Foto: SU Gaz Jabuka

Nakon postrojavanja centurija kočijama i konjanicima prati cara Dioklecijana do sela Jabuka, predjela Gaz, gdje cara i legionare dočekuje puk, glazba i plesačice. Dolasku na lokaciju igrališta na Gazu, vojnici i legionari izvode vojne vježbe te uvježbavaju borbe mačem, kopljem i mrežom, kao i borbe konjanika. Za sve vrijeme trajanja događanja na Gazu, prezentirat će se svakodnevni život rimskog puka prikazom alata i oružja, odjeće i obuće kao i hrane pripremljene prema arheološkim nalazima gastronomskih receptura tog vremena.